Akustikløsning bliver til udsmykning

Kontorbygningen Lysgården i norske Trondheim er præget af hårde overflader indvendigt. Det krævede en alternativ løsning i forhold til akustikken.
Baflerne reflekterer lyset ud i bygningen. Pressefoto.
Baflerne reflekterer lyset ud i bygningen. Pressefoto.

Lysgården i Trondheim, som stod færdig i sommer, kombinerer lyd, lys og design, hvilket skal give optimale betingelser for brugerne. De parametre er altafgørende for det gode indeklima, som gør, at man præsterer bedre. Derfor var indeklima og god akustik fra starten tænkt ind i projekteringen af Lysgården.

Det er det norske arkitektfirma HUS Arkitekter, der står bag det unikke kontorbyggeri. Ifølge arkitekt Kjell Bertelsen var den overordnede vision med Lysgården at skabe et attraktivt sted at arbejde. Et sted, som favner bredt.

– Det var vigtigt for os at skabe en bygning, som kan tilpasse sig de mange udlejere, der har forskellige krav og ønsker til deres arbejdspladser. Vi har gjort en dyd ud af materialevalget såsom træ og synlig beton. Desuden har vi forsøgt at skabe lyse og luftige rum med varierende dagslysforhold og et stimulerende arbejdsmiljø.

Lys, lyd og design er tænkt sammen i projektet. Pressefoto.
Lys, lyd og design er tænkt sammen i projektet. Pressefoto.

Lysgården er forsynet med omkring 6000 såkaldte akustik-bafler. Det vil sige akustikplader, som hænger ned fra lofterne og giver et behageligt lydniveau. Den særlige hængende form skaber et kunstnerisk udtryk, der bedst kan beskrives som svævende firkanter.

– Vi har valgt akustik-bafler fra Rockfon konsekvent i designet af Lysgården. De har gjort det muligt for os at have synlig beton i lokalerne, uden at vi måtte gå på kompromis med akustikken. Samtidig bliver det naturlige dagslys, som strømmer gennem det store glastag, reflekteret mest muligt via baflerne, forklarer Kjell Bertelsen og fortsætter:

– Baflerne er sat sammen i et mønster, som skaber et filter, der minder om et løvtag. Små striber af sollys slipper ind i bygningen på en god måde, uden at du får sollyset direkte ind. Vi har arbejdet meget med, hvordan løsningen ville fungere i praksis. Både med små filmfrekvenser og simuleringer, og hvordan lyset og baflerne påvirkes af de forskellige årstider.

Relateret indhold