Åen skal tilbage til Horsens midtby

Visionen om at føre åen tilbage til midtbyen i Horsens er kommet et skridt nærmere, efter bedømmelsesudvalget har besluttet, hvem der skal arbejde videre med en udviklingsplan for området.
Vandtorvet i Horsens. Visualisering: Team Vandkunsten.
Vandtorvet i Horsens. Visualisering: Team Vandkunsten.

Et vandloop, der binder byen bedre sammen og klimasikrer Åkvarteret og andre dele af midtbyen. Rum til nye byudviklingsmuligheder og et robust vejnet, der fører mere trafik uden om midtbyen.

Det er nogle af de elementer, der er med i Team Vandkunstens forslag til en udviklingsplan for Åkvarteret i Horsens.

Teamet er netop blevet kåret som vindere af den konkurrence, Horsens Kommune udskrev i februar 2020. Under konkurrencen har tre forskellige faglige teams af blandt andet arkitekter og ingeniører arbejdet med deres bud på, hvordan Åkvarteret i midtbyen af Horsens fremadrettet kan udvikles.

Bedømmelsesudvalget, der løbende har fulgt arbejdet i de tre teams, har nu peget på Team Vandkunstens forslag som det, der skal arbejdes videre med frem mod færdiggørelsen af udviklingsplanen.

Projektet skal også være en klimasikring af Horsens midtby. Visualisering: Team Vandkunsten.
Projektet skal også være en klimasikring af Horsens midtby. Visualisering: Team Vandkunsten.

– Alle tre teams, der har deltaget i konkurrencen, har leveret meget ambitiøse og spændende forslag til, hvordan vi kan arbejde med det helt centrale område af Horsens midtby. Alle forslagene er nu blevet grundigt vurderet af vores fagfolk inden for klima, byplanlægning og trafik, og på baggrund af deres anbefaling har vi i bedømmelsesudvalget valgt Team Vandkunsten som vindere af konkurrencen. Det glæder mig, at vi i Horsens Kommune frem til sensommeren sammen med teamet skal færdiggøre udviklingsplanen, siger Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens Kommune og formand for bedømmelsesudvalget.

Input fra borgerne

Fra 30. november til 10. december 2020 blev de tre teams forslag til udviklingsplanerne præsenteret for offentligheden. Blandt andet blev alle horsensianere inviteret til at komme forbi en udstilling og se visualiseringer fra de tre forslag samt at komme med input og kommentarer til dem.

– I vores teltudstilling på Søndergade fik vi mange gode snakke med horsensianerne om, hvad de synes om planerne, og hvad der er vigtigt, vi har for øje i det videre arbejde. På grund af nye coronarestriktioner måtte vi desværre lukke udstillingen to dage før tid, men i løbet af de 10 dage, udstillingen var åben, nåede cirka 900 mennesker forbi teltet, siger Charlotte Lyrskov, direktør for Teknik og Miljø i Horsens Kommune.

I færdiggørelsen af planen kan der blive trukket elementer fra de to øvrige forslag ind.

– Alle tre forslag rummer spændende elementer og muligheder, og jeg vil gerne takke alle tre teams for deres arbejde, siger Peter Sørensen.

Relateret indhold