Aarhus-bydelen Nye snupper årets Byplanpris

Ved at stille krav i byudviklingsprojektet Nye har bydelen gjort sig fortjent til Byplanprisen 2022, der i år har fokus på partnerskaber mellem relevante myndigheder, private aktører, forsyningsselskaber og borgerinitiativer m.m.
Nye blev hyldet og fik overrakt Byplanprisen 2022 ved Dansk Byplanlaboratoriums årlige Byplanmøde torsdag aften.
Nye blev hyldet og fik overrakt Byplanprisen 2022 ved Dansk Byplanlaboratoriums årlige Byplanmøde torsdag aften.

Nye – En levende by i balance

  • – Nye bliver skabt ud fra et stærkt ønske om at tænke og leve anderledes på en grøn og bæredygtig måde
  • – De første boliger i bydelen blev igangsat i sommeren 2017 – efter mere end 10 års planlægning
  • – De første beboere flyttede ind i 2018
  • – Ved fuld udbygning har Nye en kapacitet på 15.000-20.000 indbyggere
  • Om Byplansprisen
  • – Byplansprisen er hvert år siden 1996 blevet tildelt en kommune, en region eller en organisation, som har gjort en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer
  • – I 2022 er prisen uddelt med særligt fokus på, hvordan partnerskaber mellem relevante myndigheder, private aktører, forsyningsselskaber og borgerinitiativer mm. fungerer i praksis.

Bydelen Nye nord for Aarhus kaldes et skoleeksempel på byudvikling og vinder derfor den anerkendte Byplanpris 2022. Nye vinder bl.a., fordi samarbejdet mellem aktørerne i udviklingen af den grønne by, Aarhus Kommune, Aarhus Vand og bygherren Tækker Group, har været både forbilledligt, innovativt og visionært, fordi Nye er skabt med fællesskabet i centrum.

De øvrige nominerede til Byplanprisen 2022 var Tønder Kommune for Tøndermarksinitiativet og byomdannelser i Højer samt Høje Taastrup C P/S for Høje Taastrup C.

Idémand og ejer af Tækker Group, Jørn Tækker, lægger vægt på, at den naturbaserede udvikling er et resultat af et stærkt samarbejde og en fælles vision.

– Et godt samarbejde med Aarhus Vand og Aarhus Kommune har været helt afgørende for, at vi har fået prisen. De to organisationer har taget nogle ambitiøse valg i forbindelse med udviklingen af Nye. Så jeg er særligt glad for at det er hele projektgruppen, der modtager den fornemme pris, siger han.

Også Arkitektforeningens direktør Lars Autrup synes, det er spændende at se, hvordan partnerskabet bag har blik for helheden:

– Bydelen Nye bringer os tættere på visionen om en reel bæredygtig by, som sætter helt nye standarder for planlægning, regnvandsløsninger og infrastruktur. Det er fantastisk med en privat udvikler, der viser vejen for den bæredygtige udvikling og sammen med virkeligt dygtige rådgivere formår at komme med et stærkt æstetisk bud på fremtiden by, siger Lars Autrup.

Læs mere: Sneglehusene i Nye har allerede modtaget sin helt egen pris

BIG's 9.500 m2 store bebyggelse Sneglehusene, der består af seks træbeklædte bygninger placeret i forlængelse af hinanden som en sneglelignende spiralform, er en del af Nye. Bygningen stod klar til indflytning i sommeren 2021.
BIG’s 9.500 m2 store bebyggelse Sneglehusene, der består af seks træbeklædte bygninger placeret i forlængelse af hinanden som en sneglelignende spiralform, er en del af Nye. Bygningen stod klar til indflytning i sommeren 2021.

Sokkelgrunde sikrer store friarealer

Særligt for Nye er, at de enkelte grunde udstykkes som sokkelgrunde. Det sikrer store friarealer til natur og skaber et åbent miljø med vægt på biodiversitet, hvor vilde grønne rabatter og åbne vandrender er det gennemgående træk. Regnvandet samles fra hele området, renses og bruges til toiletskyl og tøjvask. Bydelen er anlagt ved den nye letbane, som giver beboerne mulighed for at komme til Aarhus midtby på 30 minutter med kollektiv transport.

Selvom bydelen Nye endnu ikke står klar og også har mødt bump på vejen, så er Ellen Højgaard Jensen, direktør i Byplanlaboratoriet, ikke i tvivl om Nyes betydning.

– Vi har i den grad brug for den slags visioner. Det er nødvendigt at prøve grænser og nye veje af for at nå frem til den bæredygtige fremtid, vi alle ønsker os så brændende. Derfor er der behov for samarbejder, som det vi ser i Nye, hvor private aktører, kommuner og ikke mindst forsyningsselskaber viser vejen for fremtidens byudvikling, siger Ellen Højgaard Jensen.

En af grundene til at Nye vinder årets Byplanpris er, at bydelen sætter nye standarder for fremtidens bæredygtige bysamfund gennem konkrete løsninger, der skaber plads til natur, fællesskab og biodiversitet. Foto: Ib Sørensen
En af grundene til at Nye vinder årets Byplanpris er, at bydelen sætter nye standarder for fremtidens bæredygtige bysamfund gennem konkrete løsninger, der skaber plads til natur, fællesskab og biodiversitet. Foto: Ib Sørensen

Overføres til andre byudviklingsprojekter

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Nicolaj Bang har kun siddet i sin stol på rådhuset i en måneds tid, men han har allerede stiftet bekendtskab med den kritik, der ofte bliver rettet imod se seneste års byudvikling: Der er blevet bygget for højt uden hensyntagen til naturen.

Nicolaj Bang ønsker at sætte en anden retning for byudvikling i kommunen og vil bruge prisen til at stille flere krav i fremtidige byudviklingsprojekter.

– I dag bruger vi mange flere kræfter end tidligere på at skabe gode rammer for det liv, der skal leves i områderne mellem nyopførte boliger, men jeg vil gerne, at vi stiller endnu flere krav i byudviklingen. Vi skal bruge Nye, når vi taler med bygherrer. Vi skal insistere på, at byudviklingen sker i samspil med omgivelserne og den eksisterende natur. Mange af de ting, som er gode i Nye, skal overføres til andre byudviklingsprojekter, og det er jeg sikker på, at bygherrerne vil forstå behovet for, siger Nicolaj Bang.

Relateret indhold