I den nordlige del af Stockholm ligger den nye bydel Hagastaden, hvor det har været ambitionen at skabe et af verdens førende økosystemer indenfor videnskaben. Her er life science-bygningen Forskaren områdets knudepunkt, der samler industri, forskning, den akademiske verden og offentligheden under ét tag.
Forskaren er 3XN’s seneste projekt i Stockholm, udviklet af ejendomsselskabet Vectura Fastigheter AB. Den 24.000 m2 store bygning indeholder fleksible arbejdsmiljøer med større kontorer, co-working rum og laboratorier. Hertil er der rekreative områder både inde og ude.
Den runde form afbrydes af indskudte balkoner, der sammen med en stor tagterrasse er tilgængelige for lejerne. Stueetagen er åben for offentligheden og byder bl.a. på to restauranter og et udstillingsområde.
Den runde form skaber et pejlemærke i et ellers tætbebygget område. Bygningens cirkulære form triner ud fra etage til etage, hvilket skaber balkoner rundt om et stort indre atriumrum.
Læs også: C.F. Møllers vinderprojekt forvandler svensk bykvarter
Med henblik på at fremme liv og samarbejde, er Forskaren på denne måde organiseret omkring koncentriske ringe. Kontorer indtager bygningens periferi, mens balkonerne er indrettet med rum og nicher, som inviterer til ophold og social interaktion mellem alle bygningens brugere.
Jan Ammundsen, designansvarlig og senior partner hos 3XN, siger:
– Det har været en klar intention igennem hele designprocessen, at Forskaren skal tilbyde mange rumligheder med sociale mødesteder. Bygningen skal føles levende og skal gøre sit til at sikre, at mennesker kommer i kontakt og ser hinanden på tværs af rum og etager. Dette muliggør vi med atriummet, som åbner det indre rum op og skaber plads og overblik.
Trapper skaber forbindelse og cirkulation
Trapper er et gennemgående designgreb i 3XN’s projekter. I Forskaren bringes trappen ud i atriummet, hvor dens skulpturelle spiralform skaber forbindelse og cirkulation mellem alle etager.
Læs også: Årets Byggeri: 21.500 kvm træbyggeri sætter nye standarder
Stueetagen er Forskarens sociale hjerte, der gennem en glasfacade inviterer offentligheden indenfor i et aktivt miljø. Her kan besøgende gå på opdagelse i videnskaben i Tekniska Museets interaktive udstilling samt iagttage det 12 meter høje lys-kunstværk, ‘Livsåren’, der hænger i atriummet.
Velvære og holdbarhed i fokus
Forskarens runde form og materialitet gør bygningen inkluderende og overskuelig, hvormed atriummets skala skaber intime og behagelige rum. Forskaren er både inde og ude domineret af naturlige materialer for at skabe et varmt udtryk.
De vertikale trælameller på facaden giver bygningens ydre taktilitet og rytme. Indenfor er flader og paneler på etagerne ligeledes beklædt med træ, mens gulvet i stueetagen af lavet fra gotlandske natursten.
– Det har været et vigtigt mål for Forskaren at styrke det faglige fællesskab ved at tilbyde attraktive rammer. Planter, naturlige materialer og dagslys skaber et inspirerende arbejdsmiljø, hvor mennesker trives, siger Marie Hesseldahl, head of interior og partner hos 3XN.
Ved at vælge rustikke og holdbare materialer følger Forskaren den svenske Byggvarubedömningens materialeanbefalinger for bæredygtigt byggeri. Dertil sigter bygningen efter Leed Platinum, Well v.1 Gold og Miljöbyggnad Gold certificering.
Forskaren, der står helt færdig til august, hvor de sidste lejere flytter ind, er 3XN’s seneste færdigbyggede projekt i Stockholm. I 2025 påbegynder opførelsen af det ligeledes 3XN-tegnede Stockholms konstnärliga högskola (SKH) i Slakthusområdet, der for første gang forener film-, medie- og scenekunst-uddannelserne under ét tag.
Forskaren følges også af flere life science- og sundhedsprojekter med Mary Elizabeths Hospital i København, der står færdigt i 2026, samt masterplan og hovedbygning for den kommende EPFL Ecotope i Lausanne.