240 projekter viser nye klimavenligere veje gennem arkitektur og design

I morgen fredag åbner afgangsudstillingen New Design & Architecture, og her tager de nyuddannede arkitekter og designere fra Det Kongelige Akademi livtag med samfundets store udfordringer.
Udstillingen byder på mere end 200 projekter. Blandt dem er ’Energy Landscapes’, hvor Victor Carlsen og Karlie Tsang udfordrer prioriteringen af teknisk optimering i store faciliteter og i stedet foreslår en alternativ planlægning af energiparker, som i højere grad tager hensyn til livet i landdistrikterne.

Hvordan kan vi anlægge Danmarks kommende energiparker med respekt for biodiversitet, kulturarv og den lokale befolkning, og kan nye byggeteknikker sænke klimaaftrykket betydeligt i fremtidens enfamiliehuse?

Det er nogle af problemstillingerne, som de nyuddannede arkitekter og designere undersøger i årets afgangsprojekter fra Det Kongelige Akademi på udstillingen New Design & Architecture, der åbner i morgen fredag d. 21. juni på Holmen i København.

I Projektet ’Lille Aftryk’ undersøger Jacob Hoffmann, hvordan fundamenter kan designes på nye måder for at sænke klimaaftrykket samtidig med, at der tages hensyn til nye faktorer – som skal tages i betragtning i designfasen – såsom sæsonbestemte oversvømmelser, ødelæggelse af økosystemer, overskydende jord og bygningsdele, der skal genbruges.

Udstillingen viser, hvordan den nye generation af arkitekter og designere har arbejdet med konkrete og komplekse problemstillinger i samfundet ud fra Akademiets trebenede vidensgrundlag, der baserer sig på videnskab, kunst og praksis.

Dermed demonstrerer udstillingen, hvordan kreative kompetencer kan anvise og forberede danskerne på fremtidens scenarier og samtidig give håb og bud på, hvordan udfordringerne kan tackles.

I Maria Bro Schaadts afgangsprojekt ’Centrallageret’ får en bygning fra 1962, der er tegnet af FDB’s arkitektkontor, lov at blive stående. I stedet foreslås at dele hallen op i flere dele til forskellige funktioner, og at en del af hallen kan bruges til et kampsportshus.

Flere af projekterne er lavet i samarbejde med offentlige og private virksomheder og baseret på involverende metoder med blandt andet brugere og personalegrupper.

Relateret indhold