Konstruktørerne til kvinderne: Uniformen kan lige så godt være jakkesæt som sikkerhedssko

Andelen af kvindelige studerende på bygningskonstruktøruddannelsen har været faldende de seneste år, men det skal rollemodeller være med til at ændre på.
Signe Sørensen sidder ved en computer og smiler.
Signe Sørensen er i praktik på sit sjette semester hos Concept Living i Engesvang i Midtjylland.

Efter en markant stigning i 2022 i andelen af kvindelige studerende på bygningskonstruktøruddannelserne har tallet været faldende de seneste år.

Udviklingen har Signe Sørensen også mærket i sin klasse på VIA University College i Aarhus, hvor kun 20 % er kvinder:

Læs også

Mindre løngab mellem mænd og kvinder – seneste udvikling skal dog bremses

– Vi er ikke mange kvinder på uddannelsen, og det er måske fordi, at den udførende del, hvor man skal ud at snakke med håndværkerne, kan virke intimiderende. Men det er en uddannelse, som bare passer mig, siger Signe Sørensen, der er i praktik på sit sjette semester hos Concept Living i Engesvang i Midtjylland.

Optagne på bygningskonstruktøruddannelsen uanset prioritet fordelt på køn (kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet):

 202420232022202120202019
Kvinder307318339231243205
Mænd823849788716796774
I alt1.1301.1671.1279471039979
Andel kvindelige studerende27,2 %27,3 %30,1 %24,4 %23,39 %20,9 %

– Jeg har en stor interesse for design for adskillelse – altså at man designer bygningselementer, så de efter endt levetid kan adskilles i fraktioner og dermed genbruges. Det får jeg lov til at arbejde med i min praktik, hvor jeg også udfører arbejdstegninger til konkrete projekter, uddyber hun.

Kulturen er under forandring

Hos Konstruktørforeningen, der er Danmarks største netværk for bygningskonstruktører, nikker man genkendende til fortællingen om, at det for nogle kan virke skræmmende at arbejde på en byggeplads.

Derfor arbejder foreningen bl.a.t med at fremhæve kvindelige rollemodeller i branchen:

– Kulturen i byggebranchen er under forandring, men historier om en hård tone på byggepladserne hænger ved, hvilket kan skræmme nogle kvinder væk fra faget, fortæller Kirsten Nielsen, der er formand i Konstruktørforeningen.

Læs også

Langt foran branchen: Her er 30 % af lærlingene kvinder

– Derfor skal vi betone de positive fortællinger, og det gør vi eksempelvis ved at fremhæve rollemodeller i faget, som kan nå ud til potentielle kvindelige studerende og fortælle, hvordan det også kan være, ligesom de kan få en fornemmelse af bredden i faget. For uniformen som bygningskonstruktør kan lige så vel bestå af jakkesæt, som den kan bestå af sikkerhedssko.

– Men generelt vil jeg sige, at man som kvinde ikke skal være nervøs for et arbejde som bygningskonstruktør uanset, hvor man ender efterfølgende. Og det er heldigvis gået op for de fleste virksomheder, at mangfoldighed og diversitet er med til at skabe et bedre arbejdsmiljø, siger Kirsten Nielsen.

Relateret indhold