Stor stigning i udenlandsk arbejdskraft – Danske Byggefag kræver mere kontrol

Ny analyse viser, at hver sjette medarbejder i byggebranchen er udenlandsk statsborger, og det øger risikoen for social dumping, arbejdskriminalitet og farlige arbejdsforhold, vurderes det.
Indhegnet byggeplads.
Danske Byggefag foreslår et nationalt ID-kort, der gør det muligt at kontrollere, hvem der er på byggepladserne og hvilke virksomheder, de er ansat af. Foto: Gettyimages.

Byggeriet oplever lige nu en stor vækst i beskæftigelsen, og det er i stor stil udlændinge, der rekrutteres.

Det viser en ny analyse fra Danske Byggefag, som er en sammenslutning af syv FH-fagforbund på byggeområdet.

Her viser tallene, at andelen af udenlandske fuldtidsbeskæftigede i den danske bygge- og anlægsbranche nu er oppe på 17 %.

Læs også

Beskæftigelsen når nye højder i byggeriet

Derudover er 59 % af alle nye ansatte i branchen i løbet af de seneste fire år kommet fra udlandet.

Størst andel i 5 kommuner

De fem kommuner, der har den største andel af udenlandske fuldtidsbeskæftigede i 3. kvartal 2024, er:

• Lolland: 81 %

• Hørsholm: 55 %

• København: 41 %

• Odder: 40 %

• Kalundborg: 39 %

Ifølge Søren Sand Kirk, direktør i Danske Byggefag, skaber det øget risiko for social dumping, arbejdskriminalitet og farlige arbejdsforhold:

– Vi ser en byggebranche, hvor mere end hver sjette medarbejder nu er udenlandsk statsborger, men desværre er kontrollen med deres arbejdsvilkår langt fra fulgt med. Det er uholdbart.

Mere kontrol og flere tiltag

Direktør påpeger, at bygherre og hovedentreprenør skal tage ansvar og ønsker mere kontrol, hårdere sanktioner og sikkerhed for, at alle arbejder under ordnede forhold:

– De udenlandske medarbejdere kender ikke reglerne på det danske arbejdsmarked, og der er også nogle helt basale sproglige udfordringer, når de nye medarbejdere – som ofte hverken taler dansk eller engelsk – skal instrueres i arbejdsopgaverne og sikkerhed, udtaler han.

Læs også

Social dumping: Stop for alt entreprenørarbejde rykker nærmere

Ifølge Danske Byggefag understreger tallene behovet for at der tages en række tiltag, der modvirker de negative konsekvenser af den øgede brug af udenlandsk arbejdskraft i byggeriet.

Bl.a. foreslår man et nationalt ID-kort, der gør det muligt at kontrollere, hvem der er på byggepladserne og hvilke virksomheder, de er ansat af.

– Ligeledes er der er behov for øget tilsyn og kontrol fra Arbejdstilsynet og Skat for at sikre, at medarbejderne ikke bliver udsat for farligt arbejdsmiljø, og at de har de nødvendige papirer i orden og endelig er der behov for udbredelse af sociale klausuler, mener Søren Kirk.

Relateret indhold