DI efter DR-afsløringer: Manglen på dansk arbejdskraft øger udfordringerne med ulovlig arbejdskraft

Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionen i DI Byggeri udtrykker bekymring over de forhold, der bliver afsløret i ny dokumentarserie om ulovlig brug af arbejdskraft i byggebranchen.
DR’s serie viser, hvordan udenlandske – heriblandt også illegale – migranter bl.a. sættes til at fjerne asbest uden værnemidler. Genrefoto: Gettyimages.

Torsdag kunne man på DR se første del af serie ‘Underdanmark – Det livsfarlige arbejde’, som viser, hvordan udenlandske – heriblandt også illegale – migranter af danske virksomheder i byggebranchen udnyttes til at udføre livsfarligt arbejde på danske byggepladser.

Læs også

Minister styrker indsatsen mod udnyttelse af udenlandske ansatte

Hos Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionen i DI Byggeri tager man skarpt afstand fra de alvorlige overtrædelser, der strider imod både loven og de etiske standarder, som sektionen står for, lyder det fra formand Thomas Kingo Karlsen:

– Vi tager stærkt afstand fra brugen af illegal arbejdskraft i vores branche, ligesom gældende miljølovgivning og så videre naturligvis skal overholdes. Det er essentielt for os at understrege vores forpligtelse til lovlighed og etik i alle aspekter af nedrivningsarbejdet.

Flere tiltag iværksat

Indsatser fra Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionen

Uddannelsesprogrammer: Implementering af brancheuddannelser for at sikre, at arbejdere har nødvendige kompetencer til korrekt og sikkert at udføre nedrivningsopgaver.
Samarbejde på tværs af brancher: Samarbejde med VikarBranchen for at styrke kontrol og sikre overenskomstoverholdelse og ordentlige arbejdsvilkår.
Tredjeparts kontrolordning: Etablering af egen kontrolordning, udført af Cowi, til at udføre stikprøver og kontrol af nedrivningsopgaver udover Arbejdstilsynets kontrolbesøg.
Partnerskab med Skat: Samarbejde med Skat, hvor sektionens medlemsvirksomheder kvartalsvis indsender information om underentreprenører og vikarer samt de beløb, der er handlet for.

Han påpeger, at sektionen igennem årene har iværksat flere tiltag for at styrke lovoverholdelsen og sikkerhedsstandarderne i branchen.

Indsatsområderne inkluderer bl.a. tæt samarbejde med relevante myndigheder for at forbedre kontrollen og reguleringen inden for sektoren, fortæller han, men tilføjer, at en markant udfordring for branchen er mangel på dansk arbejdskraft, hvilket har øget afhængigheden af udenlandsk arbejdskraft:

– Vi arbejder intensivt for at forbedre rekrutteringen og vilkårene for at sikre, at alle arbejdere, uanset oprindelse, arbejder under lovlige og ordentlige forhold. Også de, som indlejres via underleverandører.

Forpligtet til nultolerance

Formanden fortæller videre, at sektionen ønsker at styrke dialogen med alle relevante parter, herunder myndigheder og samarbejdspartnere – for sammen at tackle og overvinde de udfordringer, branchen står over for.

– Afsløringerne understreger vigtigheden af vores løbende arbejde for at sikre integritet og lovoverholdelse i branchen. Vi er forpligtet til en nultolerance over for ulovligheder og vil fortsætte med at arbejde for de højeste standarder inden for vores sektor.

– Samarbejdet med Skat er et godt eksempel på, hvordan vi kan arbejde proaktivt for at sikre, at medlemmerne af Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionen lever op til de krævede standarder, tilføjer han.

Læs også

Børn har udført livsfarligt arbejde på byggeplads: ”Det gør mig simpelthen så vred”

Bestyrelsen i Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionen i DI Byggeri vil drøfte indholdet af dokumentarudsendelsen på et kommende møde, oplyses det videre.

Relateret indhold