Arbejdsevne: Tømrere er i bund – arkitekter og ingeniører i top

En ny undersøgelse rangerer 74 jobgrupper efter egne vurderinger af nuværende arbejdsevne, hvor især håndværkerfagene dominerer den nedre del af listen.
Håndværkerfagene dominerer den nedre del af listen over egen vurdering af arbejdsevne. Foto: Gettyimages.
Håndværkerfagene dominerer den nedre del af listen over egen vurdering af arbejdsevne. Foto: Gettyimages.

Hvor længe holder du i jobbet?

Er du murer, tømrer eller smed, og har du samtidig rundet de 50 år, så er du måske allerede begyndt at overveje dette spørgsmål.

Ifølge forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø scorer især håndværkerfagene lavt, når det nemlig kommer til vurderingen af egen nuværende arbejdsevne.

Fysiske og mentale krav

I den selvrapporterende undersøgelse for beskæftigede over 50 år sammenlignes mere end 74 jobgrupper via en skala fra 0-10, hvor nul indikerer, at man er ude af stand til at arbejde, og ti afspejler bedste arbejdsevne nogensinde.

Øverst på listen ligger kundeinformationsmedarbejdere med en score på 8,4 tæt efterfulgt af journalister, farmaceuter, tandlæger og dyrlæger med 8,3.

Få hop længere nede på listen findes ingeniører og arkitekter med en score på 8,1.

Læs også: Lægger Kongelunden i hænderne på fire entreprenør-teams

Arbejdsevnen vurderes overordnet set på baggrund af, hvilke krav der er i arbejdet, og hvilken kapacitet medarbejderen har til at opfylde disse krav.

Resultaterne viser nok ikke overraskende, at den laveste arbejdsevne her skal findes blandt de jobgrupper, der har et fysisk krævende arbejde eller en kombination af et hårdt fysisk og psykisk arbejde.

Håndværkere og branchefolk

Bunden af listen udgøres af pædagogmedhjælpere samt frisører og kosmetologer med en score på henholdsvis 6,1 og 6,0.

I samme lave ende og få placeringer herfra klynges håndværkere og andre branchefolk.

Læs også: Ros til finanslov for løft af erhvervsuddannelser

Med en score på 6,8 findes tømrere og snedkere, og godt under resultaternes gennemsnit på 7,7 deler smede, malere, elektrikere og murere, VVS’ere m.fl. en score på 7,0.

Bygge- og anlægsarbejdere er fælles med jord- og betonarbejdere om en selvvurderet arbejdsevne på 7,2.

Dalende fysik

Hvorfor arbejdsevnen for blandt andet disse grupper står ringere til forklarer Lars L. Andersen, professor og projektleder for SeniorArbejdsLiv, med følgende:

– Generelt falder den fysiske form og kapacitet med alderen. Vi mister nemlig 1-2% af vores muskelstyrke om året, allerede fra vi er 40 år. Risikoen for kroniske sygdomme, som tapper på kræfterne, stiger også med alderen. Den mentale kapacitet falder ikke i samme grad med alderen, men der kan dog ske et fald i fx evnen til hurtigt at lære nyt, mens der på den positive side kan ske en forbedring af erfaring og overblik.

Læs også: Direktør hos stor landinspektør: “Forskellighed er nøgleordet

Han understreger desuden, at en god arbejdsevne kan være med til at forebygge sygefravær og førtidspension, og at arbejdsgiveren derfor gør klogt i at understøtte sine medarbejdere.

– Kravene kan eksempelvis tilpasses ved at organisere arbejdet godt eller bruge tekniske hjælpemidler, så en medarbejder med nedsat fysisk kapacitet fortsat kan klare arbejdet. Man kan også fremme medarbejderens fysiske kapacitet gennem småøvelser på arbejdspladsen, siger Lars L. Andersen.

Undersøgelsen blev foretaget i 2022 og svarene er indhentet fra cirka 14.000 beskæftigede.

Relateret indhold