SMVdanmark: Alt for få nye bygningskonstruktører på vej

Behovet for bygningskonstruktører er større end de 1.173 nye studerende, der er blevet optaget på uddannelsen i år. Udviklingen skal vendes, lyder det fra SMVdanmark.
To unge i gule veste kigger på en lidt ældre mand, der peger på en teknisk tegniing. De er på en byggeplads. Bag dem ses en gul bygning pakket ind i stillads.
Der er allerede stor mangel på bygningskonstruktører. Et fald i optaget på uddannelsen vil skabe yderligere udfordringer i byggebranchen i fremtiden. Foto: Getty Images

61.351 kommende studerende vil i dag kunne juble foran computeren, når de finder ud af, at de er blevet tilbudt en plads på en videregående uddannelse. 81 % af dem er optaget på deres 1. prioritet.

Modsat er 9.589 kvalificerede ansøgere blevet afvist på alle deres søgte uddannelser. Det er en stigning på 682 flere afviste ansøgere sammenlignet med sidste år, hvilket svarer til 8 %.

Blandt dem, der ér kommet ind på en ønsket uddannelse, er 1.173 personer på uddannelsen til bygningskonstruktør. Det er 31 færre end sidste år men 12 flere end i 2022. I 2020 og 2021 lå tallene langt højere: 1.366 i 2020 og 1.491 i 2021. Det lavere tal bekymrer direktør i SMVdanmark, Jesper Beinov:

Læs også

2025 bliver erhvervsuddannelsernes år: ”En unik mulighed,” mener ministeren

– Bygningskonstruktører er nøglepersoner i vores indsats for at gøre byggeriet mere bæredygtigt og effektivt. Og behovet for bygningskonstruktørernes kompetencer vil kun blive større i fremtiden. Derfor er det en trist udvikling, at der har været et ret markant fald i optaget her fra 2021 og til i dag. Den udvikling skal vi have vendt.

Oplever stor mangel på arbejdskraft

Modsat ses en mindre stigning i optaget på de naturvidenskabelige STEM-fag Science, Technology, Engineering, Mathematics, herunder på ingeniøruddannelserne.

Jesper Beinov, direktør i SMVdanmark, havde gerne set flere kommende bygningskonstruktører blandt de mere end 60.000, der inden længe starter på en videregående uddannelse. Foto: Jacob Kjerumgaard

Det er gode nyheder, lyder det fra Jesper Beinov. Han havde dog gerne set endnu flere optagne på STEM-uddannelserne.

– Vores medlemsvirksomheder har hårdt brug for dygtige unge med stærke evner indenfor STEM-fagene. Så det er positivt, at vi ser en lille stigning i optaget her i år sammenlignet med sidste år. Det vil kunne afbøde en smule af den store mangel på arbejdskraft, som vores medlemsvirksomheder oplever.

Uholdbar udvikling

Stigningen er dog langt fra nok til at imødekomme udfordringen, siger Jesper Beinov:

Læs også

Dansk Håndværk: God forretning i at tilbyde energivejledning

– Det er godt, men det er ikke er ikke godt nok. Dansk erhvervsliv har brug for mange flere STEM-talenter, end dem vi lige nu uddanner. Og det er særligt ærgerligt i lyset af, at ansøgertallene til disse fag faktisk er steget ret markant. Rigtig mange unge får således afslag indenfor fag, som vores virksomheder efterspørger. Det er helt uholdbart.

Nye arkitekter på vej

På Det Kongelige Akademi i København, der havde et af årets højeste karakterkrav, er 314 optaget indenfor retningerne arkitektur, design og konservering. Det er 6 studerende mere end sidste år.

På Arkitektskolen Aarhus er 115 studerende blevet optaget. Det er samme antal som sidste år.

Relateret indhold