I 2020 gik tyve i højere grad end tidligere efter entreprenørmaskiner på landets byggepladser.
Der blev stjålet 291 styk i varierende størrelse, og det er en markant stigning sammenholdt med året før, lyder det fra brancheforeningen Forsikring & Pension, som er dykket ned i tallene.
Underdirektør Pia Holm Steffensen opfordrer derfor både virksomheder og private til at rette et ekstra fokus på den præventive indsats, hvor man gør det sværere for de langfingrede at få materiellet rullet ud af byggepladsen,.
– Store værdier forsvinder op i den blå luft, og både ud fra et økonomisk og et bæredygtighedssynspunkt er det rigtig skidt, siger hun.
Meget få maskiner bliver nogensinde fundet igen, hvilket hænger sammen med, at de sjældent er let genkendelige via nummerplader, som biler er det, og heller ikke har startnøgler, der er svære at kopiere eller komme uden om.
Tyvene går primært minilæssere, minigravere og mindre traktorer og forbigår helst store tunge bulldozere.
Ransmænd rejser gerne
Tallene viser også, at tyvene ikke har problemer med at komme rundt i landet. Tyverierne finder sted overalt. Mange på Sjælland, men også Jylland og Fyn er hårdt ramt. Bornholm gik derimod helt fri i 2020.
Det er F&P’s koordinationsafdeling (Udredning), der har samlet tallene ind for forsikringsselskaberne i forbindelse med efterlysning af stjålne køretøjer. Og de har samlet en håndfuld gode råd til at undgå tyverierne i fremtiden.
Blandt andet bør man opbevare nøglerne under sikre forhold og gerne i et aflåst skab – og ikke i umiddelbar nærhed af maskinerne , hvis det kan undgås.
På de større pladser opfordrer man desuden til solid indhegning og tyverisikring omkring maskinerne, når de står ude om natten på.
– Man må gerne være lidt kreative. De største og tungeste entreprenørmaskiner, som er svære at stjæle, kan med fordel sættes til at spærre af, så tyvene ikke kan stjæle de mindre. Eller en løftearm fra en kran kan ved fyraften sænkes ned og gøre det svært for tyvene at komme til eller fjerne en maskine, uddyber Pia Holm Steffensen.