Forbrugernes købemønstre – ikke mindst i form af nethandel – presser de danske provinsbyer – og ikke sjældent støder man på en overvægt af genbrugsbutikker og frisører i de traditionelle bymidter og gågader.
I det såkaldte “Partnerskab for levende bymidter” har man siden august 2020 gennemgået både danske og udenlandske erfaringer med at udvikle og fastholde levende bymidter, hvor kultur, handel og foreningsliv går hånd i hånd.
Og det er partnerskabets overordnede vurdering, at mange danske bymidter står over for en omfattende omstilling, hvis de skal overleve. Erfaringerne viser nu, at en sådan omstilling kræver et tæt samarbejde mellem bymidtens forskellige aktører, offentlige og private såvel som civile, hvis det skal lykkes.
– Levende bymidter i hele landet er en grundlæggende forudsætning for, at det er attraktivt at bo og arbejde i landdistrikterne. Jeg er enig med partnerskabet i, at de udfordringer, vi ser for tiden, kræver en fælles og massiv indsats, og jeg glæder mig til at arbejde videre med anbefalingerne, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.
Uden penge går det ej
Netop ambitionen om at finde bæredygtige veje til at sikre liv i alle landets byer er noget, der fylder meget for EjendomDanmark, forklarer administrerende direktør Jannick Nytoft.
Han repræsenterer mange af de ejendomsselskaber, som sidder på bygningerne i de forskellige bycentre og har derfor også været en del af arbejdsgruppen. Han giver gerne en anbefaling med på vejen.
– Levende byer kræver sunde ejendomsvirksomheder. Bygningerne er ikke bare tomme kulisser; de er en aktiv del af byrummet. Men det kræver investeringer, hvis de skal transformeres og udvikles, siger han.
Sammen med anbefalingerne udgiver partnerskabet også en værktøjskasse med konkrete forslag og ideer til arbejdet med bymidten. De kan ses her.