Ringsted-projekt sender regnvandet tilbage til naturen

Ringsted Kommune og Ringsted Forsyning er gået sammen i et nyt projekt, hvor regnvandet skal bruges rekreativt i Ringsted Ådal.
Ringsted Ådal skal aftage vandmængderne fra Ringsted by i et nyt projekt. Billedet ovenstående er dog fra Vejstrup. Foto: Colourbox.
Ringsted Ådal skal aftage vandmængderne fra Ringsted by i et nyt projekt. Billedet ovenstående er dog fra Vejstrup. Foto: Colourbox.

Ringsted Kommune og Ringsted Forsyning er gået sammen i et projekt, der skal lede både nuværende og fremtidens øgede mængder regnvand væk fra byen. Kun på den måde undgår byen de store skader, som er set andre steder i landet. Det oplyser Niras.

Typisk samler man regnvandet i traditionelle og store regnvandsbassiner, men i Ringsted arbejder man med en anden løsning. Her skal regnvandet i og omkring byen føres tilbage til naturen og skabe bedre miljø for planter og dyr i Ringsted Ådal. På den måde vil Ringsted Kommune og Ringsted Forsyning vende en udfordring til en fordel. Den regnmængde, som ellers ville være til gene, skal i stedet give en mere spændende og varieret natur til glæde for borgerne, og projektet omkring Ringsted Ådal skal håndteres på en miljørigtig måde, der sikrer, at vandet ikke gør skade på hverken Ringsted by eller naturen, inden det føres tilbage til ådalen, hvor det naturligt hører hjemme.

Projektet er et foregangsprojekt, som viser et samarbejde mellem kommune og forsyning, når det er bedst.

Henriette Gerlach Projektleder, Niras

Et foregangsprojekt

– Projektet er et foregangsprojekt, som viser et samarbejde mellem kommune og forsyning, når det er bedst. Begge har taget hver deres faglighed og brugt den aktivt til at forstå hinandens udfordringer og se på synergier. Det er et fælles projekt, hvor vi tænker hele vandet rundt. Og det er lige præcis her, værdien af den helhedsorienterede vandplanlægning kommer borgerne til gode, siger projektleder Henriette Gerlach, fra Niras, som er med til af løfte projektet.

Målet er at udnytte regnvandet som en ressource til at forbedre de rekreative muligheder, der skaber rum for børn og voksnes leg og bevægelse i Ringsted Ådal. Der skal være mulighed for nye oplevelser og rekreativ brug af ådalen, samtidig med at den udvikles med respekt for de mange interesser og behov i området. Konkret arbejder Ringsted Kommune og Ringsted Forsyning med at skabe en helhedsplan, som binder Ringsted Ådal og Ringsted by bedre sammen.

Ideer søges

Ringsted Kommune og Ringsted Forsyning vil gerne inddrage borgerne og andre interessenter og er derfor ved at planlægge en workshop, hvor borgerne kan komme med ideer og ønsker til projektet.

– Det er vigtigt, at vi tænker hele vejen rundt. Vi håber derfor, at borgerne, lodsejere og andre interessenter i ådalen vil være med til at støtte op om projektet og komme med ideer til helhedsplanen, så vi i fællesskab skaber bedre sammenhæng mellem ådalen og byen. Vi vil gerne have Ringsted midt i naturen, siger formand for Klima- og Miljøudvalget i Ringsted Kommune, Klaus Hansen (V).

Relateret indhold