Naturgasforbindelsen Baltic Pipe, som polske Gaz-System står bag, kommer til at gå i Østersøen mellem Danmark og Polen.
Rørledningen er et led i et sammenhængende nyt transportsystem fra gasledningen Europipe II i Nordsøen og vil gå over Danmark til Polen og gøre Danmark til et vigtigt knudepunkt.
Rambøll skal i samarbejde med underrådgiverne Instytut Morski w Gdansku (det Marine Institut i Gdansk), Geo, SMDI og Gazoprojekt stå for miljøvurdering, opmålinger, design, anlægstilladelser og udbudsmateriale til entreprenør for rørledningen – en kontrakt på et trecifret millionbeløb.
Vigtig linje
Den nye gasledning, som forventes at være klar til drift fra april 2022, giver flere forsyningsveje og dermed større forsyningssikkerhed ikke kun i Danmark, Polen og Sverige, men også i andre central- og østeuropæiske samt baltiske lande.
Med et samlet investeringsbudget på 13-16 milliarder kroner og officiel støtte fra EU-Kommissionen, der har klassificeret det som et PCI-projekt (project of common interest), er den samlede Baltic Pipe et af EU’s største fælles energiprojekter.
Baltic Pipe-forbindelsen vil beskæftige mere end 40 mand over godt to år hos Rambøll og involvere eksperter fra fire forskellige lande, Danmark, Polen, Sverige og Tyskland, og fire forretningsområder – Miljø, Olie & Gas, Transport og Energi.
Fortsat samarbejde
I valget af rådgiver har Gaz-System særligt lagt vægt på tidligere samarbejde med Rambøll.
– Vores fokus er rettidig og effektiv anlægning af offshore gasledningen. Vi håber, at vi vil kunne drage nytte af vores hidtidige samarbejde på projektet, og at Rambølls ekspertise vil bidrage til succesfuld gennemførelse af hele projektet, siger Thomasz Pietrasienski fra Gaz-System.
Også hos Rambøll vækker opgaven begejstring:
– Vi er glade og stolte over, at vi har vundet et projekt, der vil gøre en stor forskel for Europas fremtidige energiforsyning, siger Thorkild Feldthusen, direktør for Miljø & Sundhed i Rambøll i Danmark og fortsætter:
– Vi vinder projektet på grund af vores store bredde i kompetencer på tværs af organisationen, vores geografiske tilstedeværelse og vores tidligere erfaring med større marine ledningsprojekter, som for eksempel den 482 kilometer lange Polarled gasledning, der krydser den nordlige polarcirkel.
Fokus på det marine miljø
Udover at designe gasrørledningen skal Rambøll sikre, at byggetilladelse og myndighedsgodkendelse er klar i 2020, hvor anlægsarbejdet starter.
I forarbejdet til disse tilladelser ligger et omfattende arbejde i form af miljøvurderinger, der skal dokumentere påvirkningerne af miljøet, særligt under anlæg af rørledningen.
Det indbefatter geofysiske og biologiske undersøgelser i et tracé langs havbunden, der er én kilometer bredt cirka 300 kilometer langt.
Samtidig er hele det polske kystområde særligt beskyttet naturområde, som kræver særlig opmærksomhed med landføring.
Rambøll skal derfor undersøge miljøpåvirkningen ved forskellige potentielle ruter, der går over danske, polske, svenske eller tyske farvande og flere mulige landføringer samt rådgive om valget af, hvilken rute der kan gennemføres på den teknisk mest optimale måde og med de mindst mulige miljømæssige konsekvenser.