Tørlægningen af Lammefjorden hører til blandt de største anlægsopgaver i Danmark gennem tiderne. Et areal på størrelse med Amager blev inddæmmet, og så blev pumperne sat til. Det skete i 1875 og efter et halvt år var vandspejlet sænket med 2,7 meter. Der skulle dog adskillige årtier, før man nåede helt i mål med udtørringsprojektet. Hver vinter gik arbejdet i stå, økonomien haltede gang på gang, og et par verdenskrige kom forbi.
Først i 1943 var hele fjorden forvandlet til land. Efter bedste hollandske forbillede, var det lykkedes at forvandle havet til landets bedste landbrugsjord. Hele 7,5 meter under havniveau, hvilket gør fjorden til et verdens dybeste inddæmningsprojekter.
Arbejdet med bygningen af dæmningen, dræningen og det efterfølgende oprydningsarbejde og den tidlige dyrkning af havbunden tiltrak masser løsarbejdere. Og senere en regulær indvandring og bosættelse i området. Lammefjorden fik ry som et mulighedernes land – et sted hvor man kunne starte på en frisk. Et hjemligt alternativ til den dyre rejse til Amerika. Alle der kom til, drømte om et bedre liv.
Hele historien om den tekniske og kulturhistoriske bedrift skal nu fortælles. Audebo Pumpestation bliver et besøgs- og formidlingssted. Som et af mange danske lokalområder med en fortælling, der giver dem en naturlig plads i oplevelsesøkonomien.
En række lokale foreninger bidrager til centeret og Realdania kommer med 3,8 mio. kr. Dermed bliver det muligt at restaurere og nyindrette den originale pumpestation – som et fint eksempel på et industrielt arkitektonisk værk fra historicismen inspireret af italiensk renæssancestil.
Audebo Pumpestation sigter på at åbne oplevelsescenteret i 2023 – og dermed fejre 150 året for pumpestationens tilblivelse.