Kolonihaveejer om opsigelse: De tager vores sommerferier

Susan Palludan er en af de kolonihaveejere, som DSB Ejendomme har opsagt ved Amagerbanen. Udover tabet af familiens have er hun også bekymret for områdets fremtid.
Susan Palludan og hendes familie har haft kolonihave ved Amagerbanen i generationer, og hun er selv kommet der i mere end 50 år. Privatfoto
Susan Palludan og hendes familie har haft kolonihave ved Amagerbanen i generationer, og hun er selv kommet der i mere end 50 år. Privatfoto

– Jeg er ulykkelig.

Sådan lyder ordene kortfattet fra Susan Palludan, når hun skal beskrive følelsen, efter hun i marts måned modtog en opsigelse af den kolonihave, som har været et fast anker gennem generationer i hendes familie.

– Jeg er kommet der i over 50 år. Min far havde kolonihaven, og så arvede jeg den. Jeg har leget der som barn, vi har holdt runde fødselsdage der, og vi har nærmest boet der hvert år fra forår til efterår, siger hun.

Troede det var for evigt

Kolonihaverne ligger på Amager ved den nedlagte togbane Amagerbanen. Foruden kolonihaverne bliver de gamle togskinner brugt som rekreativt, grønt område åbent for alle, som en sti mellem det ydre Amager og ind mod Amagerbro, og er et af de få steder i Danmark, hvor man kan køre med dræsiner på sporene.

Kolonihaverne er blevet opsagt af DSB Ejendomme, der ejer området. De har fået et års opsigelse, hvor de ellers oprindeligt havde en måneds opsigelse. Selvom det altid har været en lånt have på kontrakt, var Susan Palludan alligevel chokeret, da hun modtog brevet med opsigelsen.

– Vi har jo haft kolonihaven i næsten 100 år i min familie. Så selvom det har været et vilkår, så havde man jo en forestilling om, at det var for evigt. Det var svært at forestille sig, at vi kunne blive opsagt. Derfor blev jeg chokeret, siger hun.

Området langs den nedlagte bane er åbent for alle, og folk benytter det jævnligt til at gå ture eller bruge som sti mellem Amagerbro og det ydre Amager ud mod strandparken. Foto: Louise Gregersen
Området langs den nedlagte bane er åbent for alle, og folk benytter det jævnligt til at gå ture eller bruge som sti mellem Amagerbro og det ydre Amager ud mod strandparken. Foto: Louise Gregersen

Måske byggeri på grunden

DSB Ejendomme vil overfor Dagens Byggeri ikke komme nærmere ind på, hvad planerne er for området.

Til B.T. har DSB Ejendomme tidligere forklaret, at “man regner med, at det skal byfornys – måske med opførelse af boliger”.

Men overfor Dagens Byggeri henviser DSB til et svar i Amagerbladet, som direktør Flemming Jensen kom med, rettet mod DF’eren Finn Rudaizky, der har stillet sig kritisk overfor opsigelserne. Det svar lyder lidt anderledes.

– Der er på nuværende tidspunkt ingen konkrete planer for udviklingen af vores areal langs Uplandsgade, men vi har i fremtiden et ønske om at udvikle arealet i samarbejde med Københavns Kommune og til byens bedste. Opsigelserne er et led i forberedelsen af den proces, der i den forbindelse ligger foran os, skriver direktør Flemming Jensen i svaret.

Susan Palludan er bekymret for, hvad der vil ske på området, når hun og de ifølge hende 11 andre kolonihaveejere, der er opsagt, forlader stedet.

– Jeg er bekymret for, at de vil bebygge stedet med boliger, ligesom de har gjort på Strandlodsvej, der efterhånden er så helt vildt tæt bebygget, at man tænker, der ikke kan være flere boliger, siger hun.

Man rammer de forkerte

Hvis det sker, er det et unikt område, der går tabt, mener hun.

– Det er naturen her, der gør området specielt, og som jeg ser, mange mennesker nyde hver dag. Og så den atmosfære, vi har her. Vi har et meget stærkt fællesskab her sammen, hvor vi gerne griller sammen og børnene leger sammen, siger hun.

Hun mener, man med opsigelsen rammer de forkerte mennesker, som i forvejen har det svært.

– Os der har kolonihaver der, vi er ikke de mest bemidlede mennesker. Vi har ikke meget at gøre godt med. Det er vores sommerferier, de tager fra os. Vi har ikke råd til at tage til Spanien, så det her er vores sted, vi tager hen. Det er vores frirum, siger hun.

Et foto fra en af de mange grillaftener, som Susan Palludan og hendes familie har holdt i kolonihaven i flere generationer. Privatfoto
Et foto fra en af de mange grillaftener, som Susan Palludan og hendes familie har holdt i kolonihaven i flere generationer. Privatfoto

Overborgmester imod bebyggelse

I forbindelse med opsigelserne har Københavns Kommunes overborgmester Frank Jensen (S) proklameret i et Facebook-opslag, at den nyligt vedtagede kommuneplan lægger op til at bevare grønne og rekreative områder.

– Lad mig slå fast: Står det til mig, skal området bevares. På Københavns Rådhus har vi netop vedtaget en ny kommuneplan, som sætter en tyk streg under værdien af bynære, grønne områder. Hvis stedet skal kunne bebygges, skal der laves en ny lokalplan. Det kommer jeg aldrig til at bakke op om, skriver Frank Jensen i sit Facebook-opslag.

Københavns Kommune har ikke ønsket at komme med yderligere kommentarer til sagen, men oplyser at der er sendt et orienteringsnotat ud til kommunens politikere.

Håber på at blive

For at vise støtte til bevarelse af området har lokaludvalgspolitikeren Rasmus Steenberger startet Facebook-gruppen “Bevar Amagerbanen” og en underskriftindsamling.

– Det er for at sende et signal til DSB og til politikerne på rådhuset om, at vi er mange, der bakker op om at bevare området. Det kunne da være fedt, hvis jeg kunne aflevere en kæmpe stak på Frank Jensens bord, siger han.

Hos Susan Palludan giver den store opbakning og opmærksomhed på området håb.

– Jeg håber, de giver os lov til at blive her. Jeg er lidt ked af, hvis det kun er banen, der er fokus på. Jeg håber, man vil tænke på os i haverne også, siger hun.

Relateret indhold