Radon (ifølge Sundhedsstyrelsen)
- Radon er en radioaktiv gas, som findes naturligt i undergrunden. Herfra siver den ind i blandet andet boliger.
- Radon kan ikke ses, lugtes eller smages. For høj koncentration af radon i eksempelvis boliger kan indebære en sundhedsrisiko for mennesker.
- Radon øger risikoen for lungekræft, og risikoen er størst, hvis man også er ryger. Ifølge WHO er radon den næstvigtigste medvirkende årsag til lungekræft, efter aktiv rygning.
- Jo længere tid en person opholder sig i et hus, der indeholder radon, og jo mere radon der er i luften, desto større er risikoen for at udvikle lungekræft. Det tager lang tid – typisk 10 til 40 år – fra påvirkningen er begyndt, til lungekræften måske en dag konstateres.
Information om mulige konsekvenser af et for højt radonniveau er tiltaget i løbet af de seneste år, men når det kommer til effekten af de forskellige løsninger til begrænsning af radonstråling, er kendskabet derimod begrænset. Det skal et nyt forsøg være med til at ændre på.
– Strålingen fra radon kan være en reel sundhedsrisiko for de mange danskere, hvis hjem er udsat for et højt niveau af radon. Vi vil med et forsøg dokumentere, hvor meget et ventilationsanlæg kan reducere radonniveauet til i et almindeligt hjem, fortæller Lars Rosenkilde fra Lindab, der har iværksat forsøget.
Lindab udvikler, fremstiller og markedsfører blandet andet ventilationsløsninger.
Forsøgscasen er et danske almindeligt dansk hjem, hvor Teknologisk Institut vil foretage radonmålinger før og efter monteringen af en ventilationsløsning i et hus hos en børnefamilie i Greve. Ved at sammenligne de to målinger, synliggøres effekten af ventilationen på radonniveauet.
Radon på radaren
Familien i Greve er langt fra de eneste danskere, der er opmærksomme på radon. YouGov har på vegne af Home gennemført en undersøgelse af danskernes fokus på radon i forbindelse med bolighandel. Undersøgelsen viser tydeligt, at danskerne generelt ønsker større oplysning om radon.
– I Home har vi i løbet af de seneste par år oplevet større interesse for radon i forbindelse med bolighandel, og oplysning om radon-niveau er generelt noget, som køberne i høj grad efterspørger. Over halvdelen af danskerne vil derfor gerne have udleveret et radon-Danmarkskort i forbindelse med bolighandel, og det er selvfølgelig noget, som vi bakker op om. Jo bredere kendskab til radon, jo bedre, siger Pernille Breyen Drews fra Home.
Én løsning på flere problemer
Som seniorspecialist ved Teknologisk Institut er Britt Haker Høegh ansvarlig for udførelsen af radonmålingerne og forsøgets overordnede faglighed. Hun forventer, at ventilationsløsningen vil reducere radonniveauet med 30-50 procent, men understreger, at effekten i høj grad afhænger af det enkelte hus.
– Den konkrete effekt afhænger af den enkelte bolig. Sammenlignet med andre løsninger til reducering af radon adskiller en ventilationsløsning sig ved både at sænke radonniveauet og forbedre indeklimaet ved at reducere uønskede stoffer fra tøj, legetøj, elektronik og inventar. I sidste ende er det dog vigtigt at vælge netop den løsning, som husejeren får mest gavn af, lyder det fra Britt Haker Høegh.
Håb om ny trend
Hos Lindab har man en forhåbning om, at andre leverandører af radonløsninger som lufttætning og radonsug vil blive inspireret og iværksætte lignende forsøg, der kan dokumentere effekten af deres løsninger.
– Vi har en forhåbning om, at andre producenter vil følge trop med egne forsøg, så vi sammen kan skabe et velbelyst beslutningsgrundlag for de danskere, som er berørte af radon, siger Lars Rosenkilde fra Lindab.
Forsøget afsluttes i begyndelsen af 2020, hvor dokumentationen for effekten af en ventilationsløsning på radonniveauet i et helt almindeligt, dansk hus ligger klar.