Hjørring styrer affaldet med nedgravede containere

Øget krav til affaldssortering kræver nye løsninger - fælles containere med sensorstyret tømning sparer plads og unødig tung trafik i tyndt befolkede områder.
Fælles affaldscontainere, de fleste nedgravede, er Hjørring Kommunes løsning på de øgede krav til affaldshåndteringen. Foto: Hjørring Kommune.
Fælles affaldscontainere, de fleste nedgravede, er Hjørring Kommunes løsning på de øgede krav til affaldshåndteringen. Foto: Hjørring Kommune.

Flere og flere ejendomme i byerne får nedgravede affaldscontainere. Det gør håndteringen nemmere og frigiver ofte plads til forskellige affaldsfraktioner som affaldet skal sorteres efter.

I parcelhuskvarterer og landdistrikter er den i øjeblikket mest udbredte sorteringsløsning at opstille flere husstandscontainere.

Men det har givet en del beklagelser fra husejere over at skulle have 3-4 store ‘spande’ stående, hvor der før var en enkelt.

I Hjørring har de løst affaldshåndteringen med fælles affaldscontainere i et område, som så kan benyttes af områdets husstande. De fleste af dem nedgravede, så de ikke skæmmer.

– Vores udfordring er, at der er krav om øget sortering. Det kræver flere containere og dermed mere kørsel med tunge og larmende lastbiler. Så vores opgave har været at tænke langsigtet, grave større containerne ned og udstyre mange af dem med sensorer, som holder øje med mængden af affald, forklarer Klaus Nedergaard Nielsen, Technical waste planner i Hjørring Kommunes Teknik- og Miljøafdeling.

Sparer plads, tid og unødig trafik

De seneste tre år har kommunen nedgravet 650 containere fordelt på ca. 150 stationer. I flere af de nedgravede containere holder smarte sensorer øje med mængden af affald, så skraldebilen kun skal køre, når containeren er fuld.

Den indbyggede sensor sidder her i toppen af låget. Foto: Hjørring Kommune.
Den indbyggede sensor sidder her i toppen af låget. Foto: Hjørring Kommune.

– Det giver os mulighed for at planlægge bedre og reducere antallet af kørsler med tunge biler, særligt på de sårbare veje i sommerhusområderne.

De nedgravede containere har den fordel, at de samler affaldet på færre udvalgte steder som alternativ til at have mange mindre containere, der optager plads hos alle grundejere.

Derudover opbevares affaldet under køligere forhold under jorden, så både lugtgener og problemer med skadedyr reduceres til et minimum.

Sensorer styrer affaldstømningen – det vil sprede sig

Det er affaldsstationerne i de yderligt beliggende sommerhusområder, der er udstyret med de smarte sensorer, der sender data om fyldningsgraden til kommunens driftsenhed.

– Med sensor er det nemmere at få svar på, om en beholder nærmer sig fyldt tilstand, og den store fordel er, at man kan se udviklingen time for time. Vi taler med mange borgere, der er glade for, at vi ikke kommer lige så ofte ud på de små veje, siger Klaus Nedergaard Nielsen

Det er arkitetkt- og ingeniørvirksomheden Sweco, der står for den affaldshåndtering Hjørring har indført. Sensorerne sender data via Telias NB-IoT mobilnetværk, hvilket sikrer god rækkevidde ved yderområder, høj sikkerhed for dataoverførsel samt flerårig batterilevetid.

– Der er ingen tvivl om, at databaseret drift ved hjælp af sensorer er vejen frem for både kommuner og virksomheder, når kravene til øget sortering skærpes yderligere i de kommende år, mener chefkonsulent hos Sweco Hans Erik Høi.

Relateret indhold