Der er kamp om pladsen i parker og andre grønne områder i hovedstadsområdet. Samtidigt med, at flere mennesker er flyttet til hovedstaden, er der blevet skåret ned på størrelsen af de grønne områder. Det skriver SMVdanmark i en pressemeddelelse.
– Samlet set betyder det, at der for eksempel i Københavns kommune er blevet knap 14 procent mindre plads pr. indbygger på de grønne områder siden 2011, siger cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark Mia Amalie Holstein.
Samme udvikling har fundet sted i det meste af hovedstadsregionen og på Frederiksberg. I resten af landet er udviklingen den modsatte, hvor arealet af grønne områder er vokset i 74 af landets kommuner.
Det viser en ny analyse fra SMVdanmark.
– Arealet af grønne områder i hele Danmark er steget med 2,4 procent siden 2011. Men samtlige kommuner i hovedstadsområdet har mindre eller samme areal grønne områder i 2018, som de havde i 2011, siger Mia Amalie Holstein.
Vækker bekymring
Udviklingen bekymrer Michael Petersen, direktør i branche- og arbejdsgiverforeningen Danske Anlægsgartnere. Han foreslår, at politikerne gør grønne arealer til et indsatsområde, hvor ambitionen skal være at øge mængden af grønne arealer i København de kommende år.
– Vi bør ikke bare anlægge græsplæner, men også satse på kvalitetsnatur med træer og planter. Gennemtænkte grønne områder er med til at optage CO2 og øger afledning af de tiltagende mængder nedbør samt understøtter biodiversiteten. En politisk løsning skal understøttes af konkrete tiltag og investeringer. Erfaringer viser, at investeringer i det grønne betaler sig, både i form af øget folkesundhed og trivsel, højere boligpriser med deraf følgende højere skatteindtægter og i form af grønne job, siger han.
Ifølge en rapport udført af forskere fra Københavns Universitet, er der flere fordele ved grønne områder i byerne. Det modvirker global opvarmning, øger sundhedstilstanden i befolkningen og øger borgernes velfærd.