Arkitekter skal løse Afrikas udfordringer

Danske design- og arkitekturstuderende har givet sig i kast med at løse Afrikas udfordringer med blandt andet malaria, beskidt vand og plastaffald.
Pressebillede.
Pressebillede.

Det afrikanske kontinent udråbes i dag til mulighedernes kontinent; med rekordstor økonomisk vækst og et enormt befolkningsboom. Det er en udvikling, som gribes af investorer verden over, men den skal også gribes af designere og arkitekter, der kan bidrage til at sikre en bæredygtig udvikling, som giver mening og værdi for den afrikanske befolkning.

Det skriver Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) i en pressemeddelsen.

I en ny udstilling, der åbner på Holmen den 8. marts, fremviser KADK 25 forsknings- og studieprojekter, der viser arkitektur og design, der skal bidrage med løsninger, der kan drive Afrika yderligere fremad.

– Når KADK skruer op for engagementet i Afrika, skyldes det at vi mener, at dansk arkitektur og design har forudsætningerne for at udvikle løsninger, der ikke alene kan bidrage væsentligt til den vigtige udvikling i Afrika, men også har et betydeligt eksportpotentiale, siger rektor for KADK Lene Dammand Lund.

Malariabekæmpende døre

Lektor og forsker Jakob Brandtberg Knudsen står i spidsen for et pilotprojekt, der undersøger hvordan døre og vinduer kan designes, så de udelukker myg fra huse, men samtidig sikrer bedre ventilation og sikkerhed.

80-100 procent af malariatransmission i Afrika forekommer indendørs, og der kan derfor opnås betydelig smittereduktion med innovativt husdesign. De specialdesignede dørkonstruktioner har bøjede paneler med udluftende slidser, som forhindrer myggene i at komme ind, men samtidig sikrer husene bedre ventilation end ved traditionelle faste døre.

Et bøjet paneldesign øger styrken, så den fremstår solid, hvilket sikrer både sikkerhed og privathed – og er et langt mere robust og langtidsholdbart alternativ til myggenet.

Pilotprojektet er udviklet i et samarbejde mellem KADK, The Global Good Fund for Intellectual Ventures, Durham University og Den Medicinske Forskningsrådsenhed i Gambia.

Vandfiltrering der aktiveres ved leg

Arkitektstuderende Louis-Christophe Bigras har udviklet et vandfiltreringssystem, der kan aktiveres ved børns leg og sikre rent vand til tøjvask og opvask.

I store dele af Afrika er vandforsyning inficeret af schistosomes-ormen, der svækker immunforsvaret og i værste fald kan være dødelig. Bigras har udviklet et simpelt og billigt filtreringssystem, der skubber vandet gennem et kulfilter og renser det for orme, når der trædes på pumpen.

Systemet er designet, så det inviterer børn – og barnlige sjæle – til at træde og hoppe på pumpeplatformene, og filtreringen aktiveres derfor gennem leg.

Konceptet er blandt andet udviklet på baggrund af observationer i mindre byer i Tanzania, hvor Bigras så, hvordan børn ofte følger deres mødre til floder for at lege, mens mødrene vasker.

Relateret indhold