Booster byggeriets effektivitet i ‘hands on’-projekt

Det ér muligt at effektivisere byggeprojekters planlægning og udførelse betragteligt. Det viser en ny publikation, der sætter fokus på flow, lederskab og værdiskabelse.
En række mænd i kortærmede skjorter sidder omkring et bord. På væggen er et lærred rullet ned. Der står en række tal i kolonner
Projektledelsesmetoden ’Byggeledelse 2.0’ ligger til grund for udviklingsprojektet ’Effektiv Byggeproduktion’, der viser, at byggeriets effektivitet kan udvikles til det bedre med få fokuspunkter. Foto: Værdibyg

Vi ved det godt. Effektiv byggeproduktion forbedrer planlægning og eksekvering. Byggeriets produktivitet har da også været et varmt emne gennem årtier. Det er en kompleks størrelse, men samtidig et område, hvor forbedringer slår stærkt igennem på mange parametre.

En højere produktivitet giver bl.a. kortere byggetid og dermed mindre CO2 udledning og dertil en bedre indtjening for alle parter. F.eks. betyder bedre planlægning og eksekvering, at håndværkerne på byggepladserne ikke spilder tiden på at vente, afklare, hente m.v.

Læs også

Gode prognoser for indeklimaet på skimmelramt supersygehus

Men produktiviteten løser sig ikke bare lige – og byggeriet er også blevet mere komplekst med mere avancerede bygninger, flere parter og ditto grænseflader i byggeprocesserne.

Det er ikke nemt

For at udvikle byggeriets effektivitet i en positiv retning blev projektledelsesmetoden ’Byggeledelse 2.0’ afprøvet på tre større byggeprojekter, som de tre entreprenørvirksomheder Adserballe & Knudsen, Enemærke & Petersen og NCC har stillet til rådighed.

I det efterfølgende udviklingsprojekt ’Effektiv Byggeproduktion’, har Værdibyg i samarbejde med Aarhus Universitet og PwC Danmark afprøvet og analyseret produktivitetsfremmende indsatser fra projektledelsesmetoden ’Byggeledelse 2.0’.

Læs også

Elefanten slippes løs – evaluering af supersygehusene

– Det er ikke nemt, men det er heller ikke umuligt at få planlagt og styret sin byggeproces.  Udviklingsprojektet viser, at med gode værktøjer og en fokuseret indsats kan man godt skabe effektive byggeprojekter, udtaler seniorprojektleder Morten Skaarup Jensen fra Værdibyg.

Tre principper

Projektledelsesmetoden er båret af tre grundlæggende principper:

  • Værdiskabelse
  • Flow
  • Lederskab

– Metoden bygger på en fundamental antagelse om, at ’one size doesn’t fit all’, og derfor er man nødt til at analysere sin byggesag inden for de tre områder, før man sætter ind. Projektet introducerer en række analyser af eksempelvis planlægning, mødestruktur, omkostninger, lean modenhed og forsyningskæder, fortæller Morten Skaarup Jensen.

Læs også

”Vi spilder tiden på beskidt data” – indsamling bør ensrettes

Analyserne leder frem til konkrete indsatser med nye ledelsesrutiner og forbedrede sammenhænge mellem forskellige planer og eksekveringen på byggepladsen. Værktøjer og metoder er tilpasset de konkrete virksomheder og byggesager, og resultaterne viser da også tydeligt en øget produktivitet, højere effektivitet og mere tilfredse medarbejdere.

Tre rapporter samlet i én

Udviklingsprojektet blev afsluttet i efteråret 2023 med tre rapporter fra Aarhus Universitet. Værdibyg har samlet erfaringer og resultater på tværs af de tre rapporter og byggesager i en ny udgivelse, som skal formidle erfaringerne bredt ud i branchen.

Publikationen ’Effektiv byggeproduktion’ kan downloades gratis her.

Publikationen beskriver forløbet, indsatser og resultater i udviklingsprojektet ’Effektiv Byggeproduktion’. Den indeholder bl.a. praksisbaserede anbefalinger og værktøjer til branchen og vejledning til en forståelse af produktionssystemet med fokus på flow, lederskab og værdiskabelse.

Læs også

Analyse af byggeriet: Halvdelen af arbejdstiden kan automatiseres

Morten Skaarup Jensen siger:

– Arbejdet med metoderne og værktøjerne fra ’Byggeledelse 2.0’ gør det muligt at effektivisere byggeprojekters planlægning og udførelse betragteligt.

Projektet er realiseret med støtte fra Realdania.

Relateret indhold