Det meget slidte og noget usammenhængende Prøvestenscenteret i Helsingør kan nu se frem til en lysere fremtid. En helhedsorienteret og langsigtet udviklingsplan for bydelscenteret og det omkringliggende område er vedtaget af byrådet i Helsingør Kommune. Næste skridt er, at helhedsplanen sendes i høring.
Udviklingsplanen skal betragtes som en overordnet retning og en ramme, som området kan udvikle sig indenfor. Planens fulde vision er at transformere området i en mere bymæssig og kvalitetsbetonet retning. Området kan udvikles i flere faser, over tid og i forskellige kvalitetsniveauer.
Målet er, at området på sigt bliver et attraktivt og velfungerende bykvarter, der forener centerfunktionen og de offentlige servicefunktioner med nye funktioner som f.eks. fritidsaktiviteter, hotel, plejehjem og et lokalt boligmiljø.
Omdanner Helsingørs gamle hospitalsbygninger til 170 boliger
– Vi har i udviklingsplanen defineret en række kvalitetsparametre, der skal sikre, at uanset hvem som udvikler i området, vil Prøvestenscentret bevæge sig i en god retning, så den ønskede kvalitet – herlighed, tryghed og overskuelighed – opnås, fortæller projektleder Sille Krüger fra Helsingør Kommune.
Styrker centerområdet
Planen indeholder to udviklingsscenarier, hvor basisscenariet styrker området som centerområde. Når man når til overbygningsmuligheden gælder det en transformation af området til et bykvarter med boliger.
– Det har været vigtigt for os undervejs i processen at sikre, at planen er robust, og at udviklingen vil ske i en balance med kommunens øvrige handelsområder, så kommunen styrkes samlet set, tilføjer hun.
Som en del af udviklingsplanen skal der skaffes plads til:
- Yderligere 13.500 kvm detail- eller big box-forretninger
- 15.000 kvm blandede boliger svarende til ca. 180 boliger
- 425 nye p-pladser
- 6.700 kvm opgradering af byrum
- 8.500 kvm supplerende anvendelse
- 1.800 kvm nye grønne arealer
- 180 nye træer
- 180 boliger over butikkerne
Planen for bycenterområdet er bl.a. at etablere et fællesskabsorienteret, samlet boligmiljø med op mod 180 boliger over butikkerne langs strøget. Bebyggelsen skal opføres i god kvalitet og med variation i boligstørrelser og materialer, lyder det i Helhedsplanen.
Dertil skal der etableres et indbydende, trygt og attraktivt fælles udemiljø til beboerne. Fællesarealerne skal kobles til det centrale fodgængerstrøg via passager og trapper.
Bebyggelsen skal udføres i en arkitektur, der holder over tid, og boligerne skal være gode og sunde at bo i samt til at betale, lyder målsætningen. Målgruppen er bred: Unge, enlige og seniorer, der gerne vil have en mindre bolig uden have.
Byudviklingsprojekt har bragt fortiden ind i nutidens Frederiksværk
– Prøvestenen er et vigtigt område for hele Helsingør, og det har et stort potentiale, som vi nu skal tale om, hvordan kan indfries på bedst mulige måde. Jeg glæder mig meget til at høre, hvad borgerne har at sige til planen, lyder det fra Janus Kyhl, formand for Helsingør Kommunes By-, Plan- og Trafikudvalg.
Lokalpolitiker Claus Christoffersen udtaler til Helsingør Dagblad, at tidshorisonten for virkeliggørelsen af visionerne i helhedsplanen må forventes at være på 10-15 år.
Vil rive del af supermarked ned
I de første tre faser skal centeret opgraderes med bedre parkeringsmuligheder, bedre logistik og en udvidelse med flere store butikker samt funktioner som hotel og/eller plejehjem, idrætsfaciliteter el.lign.
For at de første etaper kan sættes i gang kræver det bl.a., at en del af Kvickly-bygningen rives ned, at varegården til Jem & Fix fjernes og at der kun kan indrettes én ny stor butik og en mindre Kvickly-butik i den store Coop-bygning.
Realiseringen af fase 1 og 2 skal derfor ske i samarbejde med bygningsejerne.
Ny lys adgang til Vapnagaard
Kommer man videre med disse planer skal der bl.a. skabes en ny, lys og åben passage fra Prøvestenen til de omkringliggende områder. Der anlægges i stedet for et grønt og aktivt strøg med plads til både bevægelse og ophold.
I de efterfølgende faser 4-6 er der bl.a. planer om at omlægge den mørke og smalle tunnel mod det almene boligområde Vapnagaard til et nyt, bredt byrum, der kobler områderne tættere og bedre sammen.
Flere nye stationer: Førerløse tog vil forbinde Farum og Hillerød
Den oprindelige centerbebyggelse foreslås fornyet, strøget forlænges til Sundhedshuset, og strøget og de resterende byrum fornyes/opgraderes. Der skal opføres et parkeringshus i anslået fire etager. Helt overordnet skal oplevelsen af området forbedres – får både bilister, cyklister og gående.
– Planen lægger op til, at udviklingen kan ske i flere etaper, og der er taget højde for, at centret er i brug i hele udviklingsfasen. Det er forventningen, at området vil udvikle sig løbende over en længere årrække. Derfor har vi efterladt et stort råderum i planen til fremtidens muligheder og løsninger, siger projektleder Sille Krüger.