FiberbinderMetoden® er den eneste på markedet, som fikserer asbestfibre uden at pakke loftkonstruktionen i en ny overflade og dermed nedsætte konstruktionens restlevetid.
Tusindvis af asbesttage skal snart nedrives
BBR-registeret skønner, at der er eternittage på 1,3 millioner bygninger i Danmark. Tagene blev lagt i 60-erne, 70-erne og 80-erne, og de nærmer sig slutningen af deres levetid. Flere hundrede tusinder danske bygninger skal i de kommende år have nedtaget eternittage med asbest.
Der er under og efter nedrivningen af eternittaget risiko for, at håndværkere, rådgivere og omgivelser indånder asbeststøv.
Særligt slutrengøringen er en akilleshæl i den samlede proces for nedrivning af asbest. Der er et stort hensyn at tage til de efterfølgende håndværkere, naboer, beboere og andre
Morten Einshøj, medindehaver af Fiberbinder ApS.
Væske binder asbestfibre
Fiberbinder ApS har udviklet metode, som forbedrer sikkerheden for håndværkere og omgivelser under og efter nedrivningen. Metoden giver færre asbestfibre i luften og gør det mere trygt at bevæge sig og arbejde på loftsarealer, der bliver asbestsaneret.
FiberbinderMetoden® bygger på en let klæbrig væske Fiberbinder®, der i nedrivningsforløbet påføres med en eldrevet rygsprøjte. Væsken binder de skadelige asbestfibre, så de ikke hvirvler op og indåndes.
Nedrivere skal ansøge om autorisation
Virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest, skal inden årsskiftet ansøge om autorisation hos Sikkerhedsstyrelsen og have et forhåndsgodkendt kvalitetsledelsessystem og en godkendt fagligt ansvarlig tilknyttet virksomheden.
Asbestfibre gemmer sig i revner og sprækker
Arbejdstilsynets rengøringsvejledning beskriver foranstaltningerne for rengøring i forbindelse med asbestrenovering.
Det er ifølge asbestbekendtgørelsen arbejdsgivernes ansvar, at der løbende foretages rengøring under et asbestarbejde, og der skal foretages en grundig rengøring før arbejdets afslutning for at undgå, at nogen bliver unødigt udsat for asbeststøv under og efter arbejdet.
Der kan trods grundig slutrengøring stadig være enkelte asbestfibre tilbage efter en nedrivning af for eksempel et asbestholdigt tag. De kan gemme sig i revner og sprækker eller på ru overflader, som kan hvirvles op. Arbejdsgiverne i virksomhederne skal derfor sørge for, at efterfølgende arbejde og færdsel i området kan ske uden udsættelse for asbeststøv, så det bliver sikkert for håndværkere og rådgivere uden værnemidler at færdes her.
Vejledningen beskriver, at der her kan ”træffes foranstaltninger, der binder asbestfibrene i overfladen og forhindrer, at de hvirvles op” – det er netop sådan Fiberbinder® og FiberbinderMetoden® virker.
Direkte på tagplader og bats
FiberbinderMetoden kan også anvendes tidligt i renoveringsforløbet påført direkte på asbestholdige tagplader, før de demonteres, og på mineraluldsbats, før de foldes sammen og pakkes i poser.
Her er anvendelsen med til at begrænse spredning af asbestfibre til omgivelserne.
Erstatter ikke rengøring
Virksomheden bag Fiberbinder lægger vægt på at fremhæve, at FiberbinderMetoden ikke er en erstatning for den sædvanlige grundige rengøring og udsugning, men at den er et nyt værktøj inden for asbestsanering, som kan være med til at løse nogle væsentlige problemstillinger. Virksomheden fremhæver også vigtigheden af, at FiberbinderMetoden først anvendes, når rådgiver på sagen har frigivet området til fiberbinding.
Fiberbinder er testet i laboratorieforsøg hos Dansk MiljøAnalyse, og der er dokumentation for, at FiberbinderMetoden giver op til 97 pct. reduktion af antallet af asbestfibre i luften.
Fiberbinder er tilsat både et pigment og et fluorescerende sporingsstof, så nedrivervirksomheden kan dokumentere anvendelsen i sit KS-materiale. Produktet indeholder ingen mærkningspligtige, sundhedsskadelige eller miljøproblematiske stoffer, og produktet er let nedbrydeligt. Fiberbinder er netop er blevet landsdækkende tilgængeligt gennem Bygma proffcentre.
Digital løsning
Udover det fysiske produkt, som danner grundlag for FiberbinderMetoden, så har virksomheden også udviklet en digital løsning i samarbejde med Molio, Byggeriets Videnscenter. Den digitale løsning udgøres af en app, som på både dansk, engelsk, tysk og polsk giver en overskuelig vejledning i, hvordan FiberbinderMetoden skal udføres i praksis.
Bag Virksomheden
Bag Fiberbinder ApS er to iværksættere – Morten Einshøj, jurist og tidligere partner i et advokatfirma, og Jesper Haunstoft, der som malermester oplevede et behov for at gøre arbejdspladser mere sikre i forbindelse med asbestrenovering og derfor fik ideen til det let klæbrige produkt, som er udviklet med flere samarbejdspartnere.
Virksomheden har i dag syv tilknyttede medarbejdere.