Til Arkitektforeningen Københavns nytårskur i The Plant på Amager vandt arkitekterne fra Pihlmann Årets Arne for transformationen af en rød murstensvilla i Hellerup, House 14a.
– House 14a er et gesamtkunstwerk, som er skabt af et særligt samarbejde mellem bygherre, håndværkere og arkitekten. Prisen går derfor til dem alle sammen. Vi håber, at projektet vil inspirere flere til at transformere i stedet for at rive ned og bygge nyt. Samtidig er transformationen et udtryk for en ny æstetik og et nyt syn på vores materialer, lød det blandt andet i motivationen, lyder det det fra juryen.
Både juryen og gæstekritikerne var imponerede over kvaliteten i de fem nominerede projekter og arkitekternes visionære metoder. Men hæderen forpligter også, mente juryen – både for de nominerede, Arkitektforeningen og den enkelte arkitekt:
– For med en ny måde at være arkitekt på – med bevidsthed om brugen af klodens ressourcer og samarbejde mellem byggeriets aktører – kommer en ny æstetik, som vi alle skal tage ved lære af. Og den viden skal skaleres og deles.
‘Født i en samtale’
I sin takketale beskrev partner i Pihlmann, Søren Pihlmann, projektet som værende ‘født i en samtale’ med bygherre Marianne Krogh, som han roser for sin kompromisløshed:
– Vi har lavet få tegninger forud for projektet. Til gengæld har vi haft lange dialoger om stedet og truffet de fleste beslutninger on-site. Rollerne som bygherre og arkitekt har været flydende. Hvem bestemmer, og hvem tegner? Det blev til et symbiotisk samarbejde, og den metode er jeg meget stolt af at blive hædret for, lød det fra Søren Pihlmann.
En kubisk boks, to etager og kælder
I nomineringen beskrives projektet:
– Med en enkel materialepalet skaber transformationen en ikke-hierarkisk collage, der kombinerer det simple og det raffinerende med spor fra skiftende tider. I tæt dialog med bygherre blev projektet skabt on-site, hvor den eksisterende bygningskrop blev brugt som en mine af ressourcer.
– Huset fra 1951 stod som et klassisk eksempel på et hus i efterkrigstiden: En kubisk boks, to etager og kælder, jævnt fordelte vinduer, røde mursten og saddeltag. Dette arketypiske udtryk fastholdes, men modificeres for at efterleve nye behov og livsmønstre. Grundplanerne ændres ved etableringen af tre indskudte teglstenskerner, der faciliterer boligens grundlæggende funktioner; opbevaring, installationer og rumlig cirkulation.
Læs også: Lille Arne går til ‘hele branchens projekt’
Ved prisuddelingen modtog Reduction Roadmap initiativprisen Lille Arne 2024. Det skete “for at samle byggebranchen under fælles fane med en appel om, at dansk byggelovgivning skal afspejle klimavidenskaben, så vi kan overholde Paris-aftalen,” lød det.
Årets Arne er siden stiftelsen i 2007 årligt blevet uddelt af Arkitektforeningen København og gives til opførte værker, der har løftet arkitekturen i hovedstadsområdet i det forgange år. Prisen er opkaldt efter den danske arkitekt Arne Jacobsen (1902-1971), som blandt andet står bag værker som Nationalbanken og Rødovre Rådhus.