De to store anlægsgartnervirksomheder, OKNygaard og Malmos Landskaber, der tilsammen har 300 medarbejdere og en omsætning på over en halv mia. kr., slås sammen under navnet Malmos – en del af idverde. Dermed forsvinder OKNygaard-navnet helt.
Begge virksomheder blev opkøbt af den europæiske anlægsgartnerkoncern idverde i 2020, men har indtil videre fungeret som selvstændige virksomheder hver for sig.
De to virksomheder har hver især stået bag nogle af landets mest bemærkelsesværdige landskabsprojekter.
Eksempler herpå er CopenHill på Amagerforbrændingen, der blev indviet i 2019, den prisbelønnede H.C. Andersens Have i Odense, BaseCamp ved Lyngby, Operaparken i København, der stod klar for et lille år siden, tre nye Metrostationsforpladser i København, Jelling Monumentområdet, Budolfi Plads i Aalborg, der åbnede i 2019, De Helende Haver på Bispebjerg Hospital, der modtog publikumsprisen ved Københavns Kommunes bygningspræmiering 2023, samt en lang række klimatilpasnings- og grønne forskønnelsesprojekter for kommuner og forsyninger, boligselskaber og virksomheder i hele landet.
OKNygaard solgt til anlægsgartner-gigant
Kim Thinggaard, der er nuværende adm. direktør i Malmos Landskaber, vil stå i spidsen for den nye landsdækkende landskabs- og anlægsgartnervirksomhed. Han siger:
– Vores drøm er at sætte tonen for fremtidens landskaber og skabe betingelserne for det fedeste sted at arbejde.
Det nye selskab vil bl.a. bruge den styrkede platform til at komme endnu tidligere ind i projekterne med praktisk viden og know-how om planter, træer, vand, jord og råstoffer – og til at opsøge partnerskaber med professionelle bygherrer, rådgivere og landskabsarkitekter om løsningen af konkrete projekter såvel som vigtige samfundsdagsordener, heriblandt håndtering af klimaforandringer med naturpositive løsninger og de svindende mængder råstofressourcer som grus og sten.
Fælles set-up
Tidligere på året igangsatte idverde en sammenlægning af driftsaktiviteterne i OKNygaard og søsterselskabet Grøn Vækst, der blev opkøbt af Idverde i 2022. Det har banet vejen for tilsvarende synergiskabelse på tværs af Idverdes anlægsforretninger. Sammenlægningen af de to driftsforretninger vil gå under navnet idverde.
– I et fælles set-up kan vi drage nytte af en række specialkompetencer på tværs af geografi og projekter, og derigennem skabe endnu flere udviklingsmuligheder. Med en større omsætning samt flere mennesker og materiel får vi større muskler til at kunne løfte både længerevarende, store og mere komplekse opgaver – f.eks. inden for klimatilpasning, biodiversitet, bynatur og naturgenopretning, fortsætter Kim Thinggaard.
Landskaber mellem bygningerne er livsvigtige
Idverdes grønne anlægsforretning ønsker at gøre op med den aktuelle tilgang til, at størstedelen af økonomien bruges på at opføre et byggeriet, når det efterhånden er alment kendt, at landskaberne mellem bygningerne er livsvigtige.
Blotlægger å i Aalborg: Giver mere byliv og biodiversitet
Morten Dohrmann Hansen, der er CEO i moderselskabet idverde Danmark, siger:
– Heldigvis ser vi større og større forståelse for værdien og betydningen af natur- og klimapositive landskaber – f.eks. større mental sundhed, højere kvadratmeterpriser, lavere temperaturer i byerne samt genanvendelse af sparsomme naturressourcer som vand og grus.