Det har sat gang i diskussionerne efter, at Venstre i sidste uge kom med forslag om at genindføre håndværkerfradraget.
Blandt andre har SMVdanmark og Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI tilkendegivet deres holdninger, og nu er Dansk Håndværk også kommet på banen.
Her glæder direktør Morten Frihagen sig over, at regeringspartiet vil genindføre håndværkerfradraget, men han er også skeptisk, da der med forslaget endnu ikke følger bud på, hvad det skal bruges til:
– For det første er det nødvendigt, at fradraget bliver permanent for en længere årrække.
SMVdanmark: Håndværkerfradragets succes afhænger af hastighed
Han henviser til, at håndværkerfradraget, siden det opstod i 2011, har været indført og afskaffet igen og igen, og at det har givet usikkerhed og forhindret forbrugerne i langsigtet planlægning og rutinemæssigt brug af muligheden.
Tilmed har ordningen lidt under en konstant usikkerhed med løbende politiske forslag om at fjerne fradraget eller løfter om at genoptage det, lyder det:
– Hvis vi skal høste klimagevinstens ved ordningen, er der behov for, at de politiske partier en gang for alle laver en håndfæstning, så fradraget fredes i minimum en tiårig-periode. Beløbsgrænserne kan justeres og tilskudsmål kan ændres, men det skal være en permanent ordning, hvis borgerne skal lære at bruge muligheden til at erstatte klimafjendtlige løsninger med klimavenlige handlinger, fastslår direktøren.
Skal tænkes bredere
Morten Frihagen udtaler videre, at EU og den danske regering vedtagelse af, at de mindst energieffektive bygninger skal forbedres, så de belaster mindre, indtil videre er forsøgt opnået med tilskud til varmepumper, men uden at puljen er brugt op.
Han mener derfor, at hvis denne opgave skal løses effektivt, bør det ske ved igen at give fradrag for energiforbedringer af boligen, så energispildet reduceres og nyttig el ikke går tabt.
Glem ikke rådgiverydelser i et fremtidigt håndværkerfradrag
Dette er dog ikke det eneste område, hvor netop et fradrag for arbejdsløn kan bidrage til klimaløsninger, vurderer han:
– Vi bør tænke håndværkerfradraget bredere end blot energibesparelser i boligen eller oversvømmede sommerhuse, for godt håndværk kan reducere klimabelastningen på mange andre måder. Derfor skal reparation, genbrug og istandsættelse frem for nyindkøb, bortskaffelse og ressourceforbrug som noget nyt være med til at reducere køb-og-smid-væk- kulturen.