Uddannelse i AB 18 afgørende for alle aktører i byggeriet
Mange bygherrer, rådgivere og udførende har oplevet pludselige alvorlige vanskeligheder, når en part har rejst krav om regulering af pris, tid og sikkerhed grundet ændringer af aftaleforholdet under afviklingen af et byggeprojekt.
Kan parterne ikke enes om kravene, kan det udløse langvarige og ressourcekrævende retstvister ved Voldgiftnævnet, som påfører den tabende part yderligere omkostninger. AB 18 regelsættet indeholder detaljerede regler om håndtering af sådanne krav.
Kendskab til disse regler er derfor afgørende for at undgå unødige økonomiske risici – men også for at kunne fremstå som en professionel samarbejdspartner.
Sønderjysk entreprenør sendte alle sine byggeledere på skolebænken i AB 18
Fem medarbejdere fra den sønderjyske entreprenørvirksomhed Chr. Johannsen A/S fik en indgående indføring i det retlige grundlag for virksomhedens entrepriseaftaler, da de i foråret blev certificeret i AB 18 hos udbyderen JUC.
– Alle vores kontrakter er bundet op på AB 18, så det er selvfølgelig en afgørende fordel at kende spillereglerne, når vi sidder til byggemøderne – forklarer byggeleder Bjarke Fallesen, der deltog i certificeringen sammen med fire kolleger.
Virksomheden valgte at give alle sine bygge- og projektledere muligheden for at blive certificerede, og fem valgte at tage turen til JUC i København.
– Vi er et firma, som vi gerne vil udvikle, og vi projektledere og byggeledere er meget selvkørende i det daglige, så vi har alle sammen brug for at kende reglerne.
Kendskab til reglerne er en vigtig konkurrenceparameter i store entrepriser
Aftale-dokumenterne i AB 18-systemet indgår som en del af parternes aftalegrundlag for projekteringen og udførelsen af bygge- og anlægsarbejder. Dokumenterne afløste fra 2019 et ældre aftalesystem
Det giver et solidt fundament, og en langvarig voldgiftpraksis giver et godt grundlag for at vurdere parternes procesrisiko, hvilket giver sikkerhed for parternes retsstilling, hvorved dyre og tidskrævende tvister kan undgås.
Et indgående kendskab til AB 18-systemet er derfor ofte en vigtig konkurrenceparameter – og forudsætningen for deltagelse i mange entrepriser – da byggeriets parter efterspørger samarbejdspartnere med et solidt og dokumenteret kendskab til AB 18-reglerne.
Vigtigt at kende reglerne i entreprisekontrakterne
Den sønderjyske entreprenørvirksomhed Chr. Johannsen A/S arbejder hovedsagelig med faste kunder, og virksomheden plejer ikke normalt kigge så meget på regelsættet, når enderne skal mødes, og finder normalt løsninger med aftaler.
De mener dog, at det er vigtigt at kunne henvise til regelsættet i AB 18 i forhold til entrepriseaftalerne – også selv om parterne i lokalområdet ikke står så skarpt overfor hinanden.
– Vi ønsker jo ikke at få noget trukket noget ned over hovedet, som vi kunne slippe for, og så er det vigtigt at kende reglerne, forklarer byggelederen.
En solid uddannelse i AB 18 giver markante fordele
Certificeringen udbydes af JUC, der ønsker at styrke samarbejdet i byggebranchen og udbrede kendskabet til AB 18-reglerne, da det giver langt flere spillere mulighed for at byde ind i projekter og entrepriser som en stærk og professionel partner.
Henrik Fausing er en af de to programledere, der har været med til at grundlægge og tilrettelægge uddannelsen, hvor han også underviser på 3 moduler. Han har en fortid som ingeniør, advokat og projektdirektør i Dansk Byggeri og har selv været en del af AB 18-udvalget der udviklede AB 18-systemet.
Han har derfor om nogen forståelse for, hvor vigtigt det er at kende til reglerne, og både fordele og faldgruber, og hvor uddannelsen giver et vigtigt fundament.
AB 18-Regelsættet er udviklet af repræsentanter for bygherrer, rådgivere og udførende. Disse parter nåede til enighed om reglernes indhold, hvilket kan tages til udtryk for, at regelsættet afspejler de rettigheder, pligter og misligholdelsesbeføjelser, som er centrale og kritiske i en entreprisekontrakt.
Risici for dyre tvister og tab i voldgiftssager
Har man ikke kendskab til reglerne kan man derfor risikere, at tabe en voldgiftssag, også selv om man faktisk har ret i sin påstand, f.eks. hvis man ikke reklamerer i tide, eller forholder sig passivt eller ikke sikrer sig tilstrækkelig dokumentation som bevis i centrale tvister.
”Af de mange voldgiftafgørelser der er afsagt over tid, er der et par forhold, der bør fremhæves. Mange voldgiftssager tabes selv om en part i udgangspunktet har ret i sin påstand. Det skyldes i disse tilfælde retsfortabelse, enten fordi parten ikke har reklameret i tide, eller har forholdt sig passivt eller har overset at sagen ved sagens anlæg er forældet. Et andet forhold som fører til tabte sager er, at grundlaget for det krav sagen baserer sig på ikke anses for bevist af dommerne. Kan du ikke løfte beviset for det du gør gældende, er sagen tabt.” forklarer Henrik Fausing
Derfor er en grundig uddannelse, som f.eks. AB 18-certificeringen hos JUC særdeles vigtig på alle disse områder, så man lærer at håndtere AB 18-regler bl.a. for at undgå at miste retskrav (retsfortabelse) på grund af manglende reklamation, passivitet eller forældelse.
Uddannelsen gennemføres i fire moduler og kommer 360 grader rundt om AB 18, ABR, ABT med mange eksempler på den praktiske anvendelse af dokumenterne.
Den næste AB 18-certificering begynder 22. oktober 2024 hos JUC, Vesterbrogade 4A, 1620 København V. Se pdf.
Om JUC
JUC er udbyder af kurser, netværk, konferencer og certificeringer og tilbyder juridisk undervisning i en form, der går videre end teorien og direkte kan omsættes til praktisk anvendelse.
JUC har udviklet certificeringen i AB 18 og byggeriets aftaleformer sammen med repræsentanter fra Dansk Byggeri og Danske ARKs repræsentanter i AB-udvalget og specialister i entrepriseret