Nytænkende team skal udvikle Fælledbys nye skole

Udearealer på tagene, madskole, idrætshal og aktiviteter for områdets unge er nogle af visionerne bag Fælledby Skole. Teamet, der skal designe skolen, er udpeget.
illustration af fælledby med grønt i midten og boliger i træ i varierende højder både th og bagest i billedet
Fælledby Skoles arkitektur skal afspejle den bæredygtige vision, som Fælledby opføres efter. Det betyder ansvarligt ressourceforbrug samt bæredygtige løsninger ift. materialer, anvendelse og robusthed. Visualisering: Henning Larsen

Tre teams deltog i konkurrencen om at designe den kommende Fælledby Skole, der skal fungere som katalysator i den nye bydel af træ, der er ved at blive opført på Amager Fælled i København. Her skal den nye skole sætte rammerne om mange forskellige samt store og små fællesskaber.

I starten af juli blev et team bestående af C.F. Møller Architects, ABC Rådgivende Ingeniører og Learning Spaces kåret som vindere af konkurrencen. Partner, arkitekt og leder af C.F. Møllers konkurrenceafdeling i København, Thue Borgen Hasløv, siger:

– Vi er glade over at have vundet opgaven med at skabe Fælledby Skole, som skal skabe værdi for både børn og borgere i området, og vi er stolte over at blive betroet denne vigtige opgave. Vi ser frem til at skabe den nye skole i fællesskab og dialog med Københavns Kommune og resten af holdet.

Markante skoleprojekter

Det vindende team har nogle ganske markante skoleprojekter både bag og foran sig. Således står C.F. Møller blandet andet bag Sølvgades Skole, den prisbelønnede Copenhagen International School og Skolen på Islands Brygge. Lige nu arbejder arkitektvirksomheden på andre skoler i både Danmark, Norge, Sverige, Tyskland.

Læs også

C.F. Møller designer “mere end en skole” ved norsk havnefront

ABC har bl.a. været med til at overtage arbejdet med ’Danmarks første svanemærkede skole’, Sundskolen i Guldborgsund Kommune, der blev ramt af en konkurs, en voldgiftssag og andre genvordigheder. Ingeniørfirmaet er også involveret i renovering og ombygning af Søholmsskolen og Ravnholmskolen i Rudersdal Kommune og er dertil tilknyttet et Vandkunsten-byggeri i netop Fælledby.

oversigtstegning af tre cirkler bestående af både større og mindre, hvide bebyggelser på en grøn bund
Fælledby opføres som en samlet helhed med tre mindre enheder. Skolen skal placeres tæt ved både Fælledby og Ørestad. Illustration: Henning Larsen

Learning Spaces ved Winie Ricken er bl.a. med til at indrette læringsmiljøerne på den nye skole, der er under opførelse i aarhusianske Gellerup.

På kanten af bydelen

Den kommende Fælledby Skole skal være et fælles sted for elever og medarbejdere, unge, idrætsudøvere, lokale foreninger, Fælledby, Ørestad og for Københavns borgere.

Skolen bliver placeret på kanten af bydelen mellem Amager Fælled og Ørestad, hvilket vil være med til at præge skolen og dens identitet. Placeret i overgangen mellem det bymæssige og naturen skal skolen med sin arkitektur kunne favne begge dele og mødet herimellem.

Det er Henning Larsen, der står bag masterplanen for det nye byområde, der er ved at blive opført som hovedstadens første bydel med alle bærende konstruktioner i træ. Fælledby, der ligger lige nord for Ørestad, bliver en blanding af land og by med både store, små og mindre bebyggelser i mindre fællesskaber – og nu altså også en skole.

Læs også

”Absolut bevaringsværdig”: Salg skal puste nyt liv i gammel skole

Visionen for Fælledby er at udvikle Københavns første bydel med træ til de bærende konstruktioner og i tæt samspil med naturen. Fælledby Skole skal være en del af denne helhed og skal bygges til dobbeltanvendelse, så den kan benyttes af hele områdets borgere – også udenfor skoletid.

Udearealer på tagene

Byggeriet forventes, ifølge Byggefaktas SMART-database over bygge- og anlægsprojekter, at blive igangsat i april 2028. Skolen forventes at stå færdig i maj 2031.

Budgettet er anslået til 550 mio. kr. for den 18.300 kvm store skole til 1.400 elever og ca. 160 ansatte.

Foto af grøn skole i flere niveauer. Nederst til venstre er en del af bygningen i træ. I forgrunden vand
C.F. Møller har også tegnet Copenhagen International School, der bl.a. udmærker sig ved at have solceller på de grønlige facader. Foto: Louise S. Strøbech

Skolen bliver femsporet med idrætshal, klub (fritidsklub 4.-5. klasse og juniorklub 6.-7. klasse) samt et ungeværk (8. klasse op til 18 år). Dertil kommer en madskole, hvilket medfører, at der også skal være produktionskøkken og tilhørende spiseområde.

Læs også

Efter fire år: Kommune bevilliger 231 mio. kr. til ny skole

Der skal anlægges ca. 7.400 kvm udearealer til skolen. En væsentlig del af udearealerne forventes placeret på tagene. Der stilles meget høje krav til skolens CO2-aftryk fra de allerførste skitser, og med et særligt fokus på cirkulær økonomi. Skolens bygninger skal certificeres til DGNB-Guld.

Relateret indhold