Har din bolig et energimærke?, spurgte analysevirksomheden Exometric i alt 1.082 villa- og rækkehusejere. Ja, svarede 38 %, mens 29 % svarede nej. 34 % af respondenterne var slet ikke klar over, om de har et energimærke.
Men det er værd at vide, for et energimærke viser, hvor energieffektiv en bolig er på en skala fra A til G. A er bedste og bliver tildelt boliger med det laveste energiforbrug. G bliver givet til boliger med det højeste energiforbrug.
Det kan virke besynderligt, at hver tredje danske husejer er ikke klar over, om deres bolig har et energimærke. Især når to ud af tre boligsøgende, ifølge en undersøgelse fra juni, vægter boligens energimærke højt.
Energimærke giver overblik
Den uvidenhed kan nemlig komme til at koste penge. Særligt hvis boligejeren ikke får prioriteret de potentielle energirenoveringer, understreger Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent fra energiselskabet NRGi.
Dansk Håndværk: God forretning i at tilbyde energivejledning
– Energimærket giver både overblik over det forventede energiforbrug og de energiudgifter, som du løbende skal betale, når du bor i boligen, samt overblik over, hvor meget CO2 boligen udleder. Men sammen med energimærket får du også en rapport med forslag til forbedringer, som kan give store besparelser i dagligdagen, siger han.
Undersøgelsen er lavet for NRGi og skadeforsikringsselskabet Gjensidige.
Se først på isolering
Det er derfor ikke kun i en salgssituation, at energimærket giver nyttig viden. I rapporten står der f.eks., hvor lang tilbagebetalingstid, der er på forskellige energiinvesteringer, og hvor meget man som boligejer kan forvente at spare miljøet og pengepungen for.
– Hvis du overvejer at kaste dig ud i en energirenovering, så kan det ofte bedst betale sig at se på isolering af f.eks. etageadskillelse, hulmure, tag eller nye og bedre isolerende vinduer. I nogle bygninger kan udskiftning af varmekilden også være med til at hente store besparelser, især hvis huset opvarmes med olie- eller gasfyr, siger Bo Halm Andersen.
Boligforbedringer er nøglen til lavere elpriser
I følge loven skal en bolig have et energimærke, før den må annonceres til salg.
Der er omkring 680.000 gyldige energimærker for en- og flerfamiliebygninger i Danmark, viser tal, som Energistyrelsen har udleveret til Gjensidige.