Den grønne omstilling og en god forretning kan godt hænge sammen for også de mindre håndværksvirksomheder – også selvom det kan være svært at få kunderne til at vælge mere bæredygtighed i deres byggerier.
Det fortæller en af de håndværkere, der har succes med at skabe en mere grøn og bæredygtig forretning, murermester Max Kejser Mortensen fra Byggeselskabet C.F. Hansen.
En af nøglerne er ifølge ham at holde fast i det gode håndværk, tage sig god tid og være selektiv med hvilke projekter, man tager ind. Men det vigtigste er, at håndværkerne tør gå ned ad den mere bæredygtige sti:
– Mange håndværkere er bange for at prøve noget nyt. Men der er ikke noget nyt i at bygge mere bæredygtigt og med andre materialer. Sådan gjorde vi også i gamle dage. Man skal heller ikke være bange for, at der ikke er penge i det. Man skal selvfølgelig være risikovillig og tænke nyt. Derudover skal man sørge for at lave research og nørde med sit fag, så skal man nok finde en løsning, siger Max Kejser Mortensen og tilføjer:
– Hvis man ikke som håndværker omfavner den grønne omstilling nu, så kommer man til at betale i dyre domme for det senere. Derfor er min opfordring til andre håndværkere at komme i gang og opsøge viden om bæredygtighed og materialer.
Væk fra de velkendte løsninger
Videncentret Bolius og Realdania lancerede i 2021 indsatsen Bo Bæredygtigt, der skal gøre danskerne klogere på, hvad det vil sige at bo bæredygtigt og inspirere dem til en mere bæredygtig hverdag i og omkring deres bolig.
Den opgave kan de ikke løfte alene, lyder det fra fagekspert inden for byggeteknik og bæredygtighed i Videncentret Bolius, Henrik Bisp. Ifølge ham skal vi alle sammen hjælpe med at præge og speede udviklingen mod et grønnere byggeri op.
– I forhold til bæredygtighed skal vi have alle håndværkerne over på det rigtige spor. Det er en langsom bevægelse af hele byggebranchen, hvor vi i nyere tid har ændret vores håndværk til mere at handle om at bygge hurtigt og effektivt, vi er blevet montører og har glemt håndværket. Men nu står vi i en realitet, der kræver, at vi i høj grad ser mere på hvordan vi bygger og hvad vi bygger med og ikke bare fortsætter med ‘same as usual’. Det tager måske lidt længere tid at skulle løse opgaver på en ny måde, og hvis kunden ikke er interesseret i at betale ekstra, så vælger håndværkeren måske ofte den nemmeste og velkendte løsning, og det er det, vi skal væk fra, fortæller han.
Håber debatten vil give inspiration
Henrik Bisp og Max Kejser Mortensen deltager sammen med tømrermester og totalentreprenør hos AJ-Byg, Ali Koca, i en debat om grønnere tilbud, udfordringer og muligheder ved mere bæredygtighed i håndværkerbranchen, når den nye fagfestival Håndværk afholdes i København d. 24. og 25. januar.
I den debat er tv-vært og journalist Christian Degn moderator. Han var gennem seks år vært på tv-programmet Hammerslag, og har siden 2020 været vært på Nybyggerne. Han håber, debatten vil give inspiration til, hvordan håndværkere kan skrue tilbud sammen, der peger ind i fremtiden, men også hvad håndværkeren kan sige, når kunden efterspørger en løsning, der er bedre for klimaet.
– Den debat glæder jeg mig til, og jeg håber alle, der hører den, får noget konkret med, så det bliver lidt mere jordnært, lyder det fra Christian Degn.