Af Henrik Malmgreen
Netop i disse år undergår infrastrukturen i Grønland en kraftig udvikling. Der er fuld gang i både etablering af nye havne og lufthavne samt udvidelse af eksisterende, lige som der er fuld gang i boligbyggeriet og renovering af den eksisterende boligmasse. En af aktørerne på den scene er det rådgivende ingeniørfirma VERKIS, der har en været repræsenteret i Grønland i en lang årrække, først som dansk virksomhed og i dag som en del af en islandsk koncern.
– Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi set med de lokale øjne er en grønlandsk virksomhed, der, så vidt det lader sig gøre, udelukkende beskæftiger grønlandsk arbejdskraft. Det er ikke altid lige nemt, men heldigvis har vi efter mange år et veludbygget netværk at trække på, siger Michael Karing, der er direktør for aktiviteterne i Grønland. Han fortæller videre, at man som koncern dækker alle ingeniørfagene.
Er med i to store tunnelprojekter
Derfor er man heller ikke bange for at give sig i kast med selv større infrastrukturopgaver, og ud over, at man er involveret som rådgiver for en række af de entreprenører, der arbejder på den nye Atlantlufthavn i Nuuk, er man også involveret i to tunnelprojekter i byen. Over de senere år er trafikmængden i Nuuk steget markant, og derfor trænger den eksisterende vejtunnel, der udgør forbindelsen ved Nuussuaq mellem Industrivej og Iggia bådehavn, til en kraftig udvidelse.
– Tunnelen har kun et spor og trafikken styres af en lysregulering. Den skal derfor udvides til to spor samt et spor til lette trafikanter. Desuden er vi involveret i et tunnelprojekt ved Siorarsiorfik, hvor man finder en række af de mange nye byggefelter i Nuuk. Tunnelen skal gå fra Qinngorput gennem fjeldet Ukkussiaq, som ligger mellem Mitsimmavik i udkanten af Nuuk og det nye byudviklingsområde i Siorarsiorfik, forklarer Michael Karing.

Markant udvidelse af infrastrukturen
Den bliver godt en kilometer lang og skal sikres til i fremtiden at kunne betjene 8.000 køretøjer i døgnet. Projektet støtter målsætningen i Semersooqs kommuneplan, der arbejder ud fra FN’s verdensmål som rettesnor i planlægningen af en bæredygtig og fremtidssikret kommune ved anlæggelse af en tunnel for både biltrafik, cyklister og gående til det nye boligområde. Tunnelen er således en udvidelse af infrastrukturen i Nuuk, som muliggør etablering af det nye boligkvarter.
– Desuden er projektet med til at understøtte den økonomiske vækst i Grønland, samtidig med, at det altså har fokus på bæredygtighed. Netop bæredygtighed er et af fokusområderne i VERKIS, både i forbindelse med de projekter, vi har gang i lige nu, og i forbindelse med de projekter, vi ønsker at træde ind i fremadrettet, uddyber Michael Karing.

Bæredygtigheden er klart i fokus
Eksempelvis vil man gerne spille en mere aktiv rolle i vand- og vindkraftprojekter, men også på en række andre områder, er der godt fyldt op i ordrebogen. Blandt andet, når det gælder renovering af den eksisterende boligmasse, som ifølge Michael Karing på mange områder trænger til en kærlig hånd, især når det gælder energirenovering. Her er der tale om et tydeligt efterslæb, beretter han, og på det punkt har man ligeledes opbygget ekspertise.
– Ud over at rådgive især de offentlige bygherre om energioptimering kan vi også tilbyde at udarbejde CO2-regnskaber. Bæredygtighedstanken er for alvor kommet til Grønland, og på nye projekter bygges der ofte efter det danske Byggereglement, der er væsentlig skrappere end det grønlandske. Jeg kan eksempelvis nævne den nye skole i Nuuk, Atuarfik Inussuk, der bliver topmoderne netop, når det gælder energioptimering, slutter Michael Karing.