Af Henrik Malmgreen
En del virksomheder har været repræsenteret i Grønland gennem rigtig mange år. En af disse er PM ENERGI A/S fra Brønderslev, der har arbejdet i Grønland siden engang i 50’erne. Specialet har været, og er stadig, energiforsyning, og arbejdsopgaverne har blandt andet bestået i etablering af generatoranlæg i bygderne. Men ikke alene bygderne har haft glæde af PM ENERGI’s kompetence. Man har ligeledes arbejdet for Tusass (tidl. Tele Greenland), hvor man har sørget for strøm til den livsvigtige radiokæde i form af nødstrømsanlæg.
Over årene har vi endvidere leveret en del løsninger til fiskeindustrien og en række andre private erhverv, men en af de store arbejdsopgaver er fortsat at sørge for strøm til især de afsides beliggende bygder. Det siger dog sig selv, at der er sket en teknologisk udvikling således, at de løsninger, vi installerer i dag, ser noget anderledes ud, end de løsninger, der blev installereret tilbage i 50’erne og 60’erne.
Carsten Madsen, administrerende direktør.
Diesel sammen med solceller
Den traditionelle generatorteknologi er stadig i fuld vigør, men i dag kan man ligeledes levere hybridanlæg, hvor der er suppleret med både solceller og batterier til opmagasinering af strømmen. I de større byer har man ofte mulighed for at udnytte vandkraft, men det er en ressource, der ikke altid er tilgængelig i de mindre lokalsamfund, da en sådan løsning hurtigt bliver for kostbar. Derfor er dieselgeneratoren stadig en vigtig sikkerhed for strøm.
– Men da der i sommerhalvåret både er megen sol i Grønland og sol af rigtig god kvalitet, er der i dag fine muligheder for at spare på dieselolien ved at kombinere med solceller og batteri. Ofte leverer vi et anlæg, som f.eks. består af tre dieselgeneratorer samt solceller og batteri. Det kan f.eks. være et anlæg på 70 kVa, som vi har leveret flere af til især bygderne i Sydgrønland, fortæller produktchef Ib Christiansen.
Det bedste fra to verdener
Dermed kombinerer man det bedste fra to verdener, og fidusen ved et sådant hybridanlæg er, at der er mulighed for at balancere driften mellem diesel og solceller, lige som energien fra solen kan lagres i de batterier, der hører til anlægget. Noget der i sidste ende er til gavn for den grønne omstilling, da det er muligt at skære ned på anvendelsen af dieselgeneratorerne, som jo i øvrigt også larmer en del. Men batteriteknologien giver også andre muligheder.
– De lithiumbatterier, vi forhandler, er marinegodkendt, hvilket udvider anvendelsesmulighederne markant, så vi ser et stort potentiale, både når det gælder nye forretningsområder, og når det gælder om at få de forskellige teknologier til at spille sammen. Samtidig er det en fordel for kunden, at denne kun skal ringe ét sted for at få den nødvendige rådgivning og vejledning, siger Ib Christiansen videre.

Leverer strøm til en vejrstation
En af de helt konkrete opgaver i Grønland har været en generatorløsning til Vejrstationen Danmarkshavn i Nordøstgrønland, der leverer målinger til en række internationale vejrbureauer. Den drives af Tusass, og det er vigtigt at sikre, den har strøm i al slags vejr samt under alle forhold.
– De installerede generatoranlæg sikrer stabil strøm til alle funktioner. En driftssikker strømforsyning har nemlig højeste prioritet, når man befinder sig i Nordøstgrønland, midt i verdens største nationalpark på 972.000 kvm og meget langt fra civilisationen. Vi har været ansvarlige for projektering, design, opbygning og indkøring, herunder også komplet installation af nye anlæg og kursus for driftspersonale, slutter Ib Christiansen.