En svanemærket bygning, der er certificeret efter de nye krav:
- – Har et lavt energiforbrug.
- – Har et godt indeklima.
- – Lever op til skrappe kemikaliekrav.
- – Lever op til krav, der fremmer den cirkulære økonomi.
- – Lever op til skrappe krav, der fremmer biodiversiteten.
- – Har en høj kvalitet.
- – Er samordnet med de tekniske screeningskriterier for væsentlige bidrag i EU Taksonomien Annex 1 for opførelse af nye bygninger, inklusive klimaberegning for relevante bygninger.
I midten af 2023 lancerede Svanemærket nye krav til byggeri.
Her blev der tilføjet et helt nyt afsnit om klima, der omfatter krav til bl.a. energiforbrug, der skal være minimum 10 % bedre end NZEB (nær nul energi-bygninger), samt krav om, at alle bygninger, der er omfattet af obligatoriske eller frivillige krav i Bygningsreglementet, skal have en klimaberegning, der overholder en strengere grænseværdi end lovgivningens krav.
Læs også: ‘Sætter barren meget højt’ i revideret DGNB-certificering
I Halgaard Enge i Holstebro er man lige nu i gang med at opføre det svanemærkede seniorboligfællesskab Kronhjorten, og det bliver det første byggeri i Norden, som certificeres efter de nye krav, fortæller Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark:
– Svanemærkede bygninger skal være blandt de miljø- og klimamæssigt bedste på markedet. Derfor bliver kravene løbende strammet, og i stramningen har klima, cirkulær økonomi og biodiversitet været centrale omdrejningspunkter. Det er meget glædeligt, at det første byggeri efter de nyeste krav nu er en realitet.
Stort fokus på biodiversitet
Som noget nyt stiller Svanemærket også krav om, at der skal foretages foranstaltninger for at bevare og forbedre biodiversiteten på byggegrunden. Og netop biodiversitet har været et stort fokusområde for byggeriet i Halgaard Enge:
– Naturen og omgivelserne omkring boligerne spiller en vigtig rolle, og vi har meget fokus på at fremme biodiversiteten i området. Vi har iværksat flere biodiversitetstiltag, bl.a. er der udarbejdet en biodiversitetsrapport med anbefalinger, som bidrager til at bevare og forbedre biodiversiteten i området.
– På baggrund af denne rapport er vi gået sammen med en landskabsarkitekt om at indtænke de vigtigste og mest værdifulde tiltag for biodiversiteten, fortæller Jonas Koldsø.
‘First mover’
VEM Byg står bag projektet og indleder byggeriet i første kvartal 2024:
– Vi ønsker at opføre et byggeri, som ikke kun er et komfortabelt og moderne seniorboligfællesskab, men som også opfylder høje miljøstandarder og er mere miljømæssigt bæredygtigt, siger Jonas Koldsø, direktør i VEM Byg.
Læs også: Målet er klart for Egernsund Wienerbergers nye bæredygtighedschef
– Vi er stolte over at være ‘first mover’ på et projekt, som opnår en certificering efter Svanemærkets nye 4. generation af krav, tilføjer han.
Byggeriets første boliger ventes færdige medio 2024.