Af Henrik Malmgreen
Det kommer næppe bag på nogen, at det nordatlantiske klima er en kende barskere end det danske. Det stiller helt specielle krav til f.eks. de facadesystemer, der anvendes i Grønland, Island og Færøerne, men netop til dette brug har LIP Bygningsartikler A/S udviklet et system, der kan håndtere vejr og vind. Nemlig et system, der både udmærker sig ved at være saltresistent og ved at håndtere fugt på en måde, så byggeriet ikke skades.
Vi anvender blandt andet en lavalkalisk cement, der ikke er saltnedbrydelig og derfor særdeles resistent mod nedbrydning. Desuden beskytter vores facadesystem effektivt mod den kraftige slagregn i dråbeform udefra, samtidig med at den tillader, at fugt i form af damp indefra kan slippe ud. Det vil sige, der er tale om en positiv afdampning og udtørring af væggene, såkaldt hydrofobering.
Salgschef, Bo Frederiksen.
Kan tåle alle typer af fugt
Denne gode dampdiffusionsåbenhed har blandt andet den fordel, at grundpudsen ikke nedbrydes. Det er nemlig ikke kun det yderste lag slutpuds, der er udsat. Grundpudsen skal også kunne tåle fugt, og hvis ikke det er tilfældet, kan man over tid ganske enkelt risikere, at den tager skade. Bo Frederiksen forklarer videre, at alle LIP’s facadesystemer er certificeret med en TGA-godkendelse (Teknisk Godkendelse til Anvendelse).
Denne har erstattet den tidligere MK-godkendelse, der kun forholdt sig til én egenskab, f.eks. vand- eller fugtgennemtrængning, mens TGA-ordningen giver mulighed for at bedømme flere egenskaber i samme produkt, hvorved det er muligt at beskrive hele systemets egenskaber. Endvidere tester man nu i våd tilstand, hvor man tidligere kun testede i tør tilstand, hvilket ifølge Bo Frederiksen giver LIP en fordel i forhold til de øvrige producenter på markedet.

Biomasse i stedet for plast
Han fortæller videre, at man nu benytter cellulosefibre i stedet for plastfibre i de produkter, herunder facadesystemerne, der indeholder fibre. Det har ingen betydning for produkternes tekniske beskaffenhed, men betyder, at der ikke frigives mikroplast den dag, produkterne skal nedtages. Begge LIP’s cementbaserede pudstyper indeholder således naturlige genanvendte cellulosefibre, der reducerer CO2-belastningen og dermed også miljøbelastningen.
– Vi anvender nu også cellulosefibre i de øvrige af vores produkter, der indeholder fibre, og vi har over de seneste fire år testet det nye koncept. Vi synes, det er vigtigt at være på forkant med den teknologiske udvikling og hele tiden have øje for, hvad vi kan gøre for miljøet. Over de senere år har vi således optimeret miljødata på hele vores produktportefølje, forklarer Bo Frederiksen, som desuden fremhæver, at virksomhedens facadesystemer er med til at sikre et godt indeklima.
Produktspecifikke EPD’er
Kilo for kilo er LIP’s produkter ikke dyrere end traditionelle produkter, og man er i dag en af de leverandører i branchen, der har flest produktspecifikke miljøvaredeklarationer, de såkaldte EPD’er (Environmental Product Declaration). I takt med at der bliver stillet stadig større krav til livscyklusberegninger (Life Cycle Assessment), synes man, det ganske enkelt er en nødvendighed.
– De produktspecifikke miljøvaredeklarationer dokumenterer, at LIP-sortimentet har op til 60 % mindre CO2-indhold end traditionelle produkter, og netop det at tænke på klimaet bliver i stadig højere grad et konkurrenceparameter i byggeriet. Ikke kun i Danmark, hvor stadig skærpede LCA-krav over tid træder i kraft, men også i Grønland, hvor interessen for bæredygtighed ligeledes er i vækst, slutter Bo Frederiksen.