Mandag den 27. maj kl. 10.00 skal man sidde klar ved computeren, hvis man bor i et område, hvor der ikke er tilgængelig fjernvarme – eller fjernvarme på vej. Her åbner Energistyrelsen nemlig for varmepumpepuljen, hvor man kan søge om tilskud på 17.000 kr. til sin varmepumpe.
Klar til start på Danmarks største fjernvarmeprojekt
For at søge tilskud til en varmepumpe, skal huset og ansøger leve op til fem krav, oplyser SparEnergi/Energistyrelsen:
– Skal være en helårsbolig – og ansøger skal selv eje det
– Opvarmes i dag med oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel (f.eks. træpillefyr)
– Må ikke ligge i et område, hvor der er fjernvarme eller planlagt fjernvarme
– Ansøger er ikke allerede i gang med at skifte til en varmepumpe. Der må f.eks. ikke være indhentet et bindende tilbud
– Ansøger ønsker en luft til vand-varmepumpe eller en væske til vand-varmepumpe (jordvarme)
Sparer strøm til opvarmning
Det ikke kun tilskuddet, der gør anskaffelsen af en varmepumpe til en god investering, fortæller teamleder for varmepumpeafdelingen hos Energi Fyn, Marius Frandsen.
– En varmepumpe er ekstra energieffektiv og giver 3-4 kWh varme, hver gang du køber 1 kWh el fra dit elselskab. Så pumpen hjælper dig med at spare strøm på opvarmningen af dit hjem. Derudover kan varmepumpeejere også få refusion af elafgiften, når det årlige strømforbrug overstiger 4.000 kWh. Der er altså penge at spare flere steder, fortæller han.
Forventer øgede afgifter på naturgassen
De politiske ambitioner spiller også en rolle, og det kan være en god idé at have det for øje, når man skal beslutte, om det er ved at være tid til at investere i en varmepumpe.
Få nu fjernet barriererne for hurtig grøn varmeforsyning
– Det er besluttet, at naturgas skal være udfaset i private hjem inden 2035, og Danmark kan ikke nå det mål, uden at gasfyr til opvarmning skiftes til varmepumpe eller fjernvarme. Så vi forventer, at der vil komme øgede afgifter på naturgassen, mens forsyningssikkerheden for træpiller også skaber høje priser som følge af øget pres på biobrændsel. En varmepumpe er derfor et fremtidssikkert valg, uddyber Marius Frandsen.
Vælg kvalitet
Han kommer derudover med et godt råd til valget af varmepumpe:
– Husk at vælge en varmepumpe af god kvalitet, for den skal altså sikre stabil varme i 20-25 år uden driftsproblemer. Det kan en kvalitetsvarmepumpe. Og så skal man tage højde for, om der er en stabil serviceorganisation bag produktet, så man også kan få hjælp om 5, 10 eller 20 år, slutter han.