Danmark skal inden 2030 firedoble elproduktionen fra vind og sol, og mere vil komme til de efterfølgende årtier. I samme periode mangedobles vores elforbrug, når vi skifter til elbiler, elektriske varmepumper og laver sol og vind om til brint og grønne brændsler til skibsfart, industri mv.
Henrik Riis, adm. direktør i Energinet Eltransmission, forklarer:
– For at den grønne strøm kan komme ind i elsystemet og rundt i landet, bliver der i løbet af ganske få år brug for mange flere højspændingsstationer på elnettets ‘motorveje’.
Det er de vestdanske elmotorvej, som Siemens Energy, som vinder af rammeaftalen, skal etablere. Opgaven, der kan løbe op i ca. 10,5 mia. kr., blev vundet efter et langt og grundigt udbud, hvor også tre andre selskaber bød på opgaven. Vurderingen er, at rammeaftalen de første fire år løber op i ca. seks mia. kr.
Læs også: Borgerne har talt: Stevns Kommune vil arbejde videre med 16 havvindmøller
Rammeaftalen løber som udgangspunkt otte år og indebærer, at Siemens Energy skal stå for al nybygning og udbygning af 150 kV-højspændingsstationer i Jylland og på Fyn.
Dramatisk vækst
Hvor mange højspændingsstationer, Siemens Energy skal nybygge eller udbygge, og hvor det skal ske, afhænger af hvor ny grøn elproduktion og elforbrug skyder op – nogle højspændingsstationer er allerede på tegnebrættet, andre udbygninger og reinvesteringer kommer til løbende.
Tim Holt, Executive Vice President i Siemens Energy, siger:
– Vores energiomstilling kan ikke ske uden infrastruktur og transmissionsnet, og det kræver koblingsanlæg og transformere. Investeringer i energiinfrastruktur oplever en dramatisk vækst i Europa og på verdensplan og kunder konkurrerer om leverancer. Denne aftale gør det muligt for Siemens Energy at planlægge vores kapacitet til gavn for både dansk og europæisk energiinfrastruktur.
Vil trække lokale underleverandører ind
En af flere samarbejdspartnere, der skal bygge, anlægge og renovere stationerne, er MT Højgaard Danmark, der tidligere har samarbejdet med Siemens Energy om kritisk energiinfrastruktur; senest om bygningen af en transformerstation på land til Thor-vindmølleparken.
Adm. direktør Carsten Lund siger:
– Partnerskabsaftalen med Energinet taler ind i flere af vores strategiske mål. Vi vil gerne være del af store danske energiprojekter, og vi vil gerne indgå i langvarige samarbejdsaftaler med ligesindede virksomheder og bygherrer. Vi ser frem til det tætte samarbejde med de andre parter, og så glæder vi os til at give lokale underleverandører muligheder for at bidrage undervejs.
Læs også: Havvindmøller kommer buldrende – nødvendigt lokalt samarbejde på plads
Aktiviteterne i den nye aftale skønnes som minimum at medføre en omsætning til MT Højgaard Danmark i niveauet 650 mio. kr. over de otte år.
Tilbud var for høje
Energinet har i samme ombæring valgt at annulleret to andre udbud. Dels et lignende udbud om udbygning af højspændingsstationer i Østdanmark, dels et udbud om kabellægning i hele landet. Dette sker bl.a., fordi priserne på råmaterialer, komponenter mv. er steget, hvilket har påvirket de tilbud, Energinet har fået ind.
På kabelområdet har Energinet vurderet, at tilbudspriserne var for høje, forklarer Henrik Riis.
Læs også: Nu skal de vigtige erhvervshavnes grønne potentiale forløses
– Af hensyn til de samlede omkostninger vælger vi alene at gå videre med stationsaftalen i Vestdanmark, fordi vi her risikerer at blive meget forsinkede med vores anlægsprojekter, hvis vi ikke gør det. Og det vil koste på den grønne omstilling. Samme risiko med forsinkelsen er ikke så høj i Østdanmark.
Går videre med mere afgrænsede udbud
Energinet vil i Østdanmark selv udføre en del af udbygningen, og vil dertil sikre, at dampen på udbygning af elnettet bliver holdt oppe med f.eks. mere afgrænsede udbud af opgaver. Det arbejde er allerede i gang.
– Vi har fortsat brug for eksterne leverandører til at sikre hurtig og markant udbygning af eltransmissionsnettet. Opgaven er enorm, og vi kommer ikke i mål ved at bruge de samme metoder, som vi gjorde for få år siden. Vi vil fortsat udbyde store og mange opgaver af kabellægning og højspændingsstationer i Østdanmark – blot i pakker med kendte projekter, hvor leverancemodellen tilpasses projekternes karakter, forklarer Henrik Riis.