Opførelse af museum
- Adresse: Østergade 20 A, 3250 Gilleleje
- Projektnavn: Livet ved Havet
- Supplerende adresse: Gilleleje Hovedgade
- Bygherre: Museum Nordsjælland
- Skitseprojekt: Kvorning Design & Kommunikation og Aart Architects
- Anslået byggeperiode: Januar 2027-december 2027
- Anslået budget: 50 mio. kr.
- Omfang: 4.400 kvm. Projektet omfatter nedrivning af et øldepot for opførelse af en ny bygning på ca. 1.000 kvm til billetsalg, museumsbutik og café. Den nuværende udstillingsbygning ‘Skibshallerne’ transformeres. Alt er på et meget forberedende stadie. Der skal udarbejdes ny lokalplan. Der skal søges fonde mv. for finansiering.
- Kilde: SMART/Byggefakta
Grunden er (næsten) på plads og skitserne til et nyt museum om mennesker og havet ved nordkysten er tegnet. Nu skal de resterende formalia på plads – bl.a. finansieringen på ca. 50 mio. kr.
Det er Museum Nordsjælland der i samarbejde med Gribskov Kommune og Gilleleje Museumsforening gennem mange år har arbejdet på at skabe et nyt museum om menneskets samspil med havet.
Læs også: Hvalskeletter, sommerfugle og mineraler: Nyt naturhistorisk museum står færdigt
Museet ved Sjællands nordkyst skal følge havet og menneskerne fra oldtiden og helt frem til i dag – bl.a. i kulturmødet mellem fiskere og sommergæsterne på nordkysten og den gribende lokale fortælling om de danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943.
I alt 4.400 kvm
Det nye nordkystmuseum ‘Livet ved havet’ skal placeres midt i Gillelejes gamle fiskerleje, hvor det eksisterende museum ligger i dag.
Byggefaktas database over bygge- og anlægsprojekter anslår, at der skal bygges 1.000 nye kvadratmeter til udstilling, og at det nye museum bliver samlet på ca. 4.400 kvm.
Hvis rejsen mod et nyt museum forløber uden større bump på vejen, kan Gilleleje forventeligt se frem til et nyt museum i slutningen af 2027.
Søger bæredygtige løsninger
Med Aart Architects skitseprojekt er der kommet et stort fokus på konvertering af det eksisterende museum. Bæredygtige løsninger som genbrug og bevaring samt en skånsom indpasning i det fine kulturhistoriske miljø er således blevet helt centrale elementer i planerne for det nye museum, fortæller arkitekt Helene Anker Kure:
– Vores projekt tager afsæt i, hvordan arkitektur kan hjælpe os i den grønne omstilling ved at transformere de bygninger, der allerede findes. Samtidig ønsker vi at skabe et signifikant byggeri, der både indskriver sig harmonisk i sin kontekst og skaber rammerne om en ny samlet museumsoplevelse – til glæde for både turister og lokale.
Øldepot bliver til reception, udstilling og café
For at skabe en større helhed på grunden og skabe sammenhæng mellem udstillingerne skal den nuværende udstillingsbygning ‘Skibshallerne’ transformeres, mens et utidssvarende øldepot fra 1969 nedrives for at skabe plads til en nyopført udvidelse, der blandt andet rummer reception, café og udstillinger.
Læs også: Historisk ringovn sætter sit aftryk på nye Nivå-boliger
Som en del af museet etableres også en museumshave, der som en levende, grøn ramme for besøget tilbyder nye pladser og udendørs opholdsrum med offentlig passage til glæde for lokalmiljøet.
Også klimamæssigt vil projektet være en gevinst, idet udvidelsens CO2-udgift som minimum medfører et tilsvarende lavere energiforbrug i forhold til det gamle museum.
– For os har det været utrolig vigtigt, at der er tænkt bæredygtighed ind i museumsprojektet, og vi er glade for at være så langt på vej med et nyt museum, som kan være med til at skabe trivsel og fællesskaber for lokalmiljøer, siger formand for Kultur- Idræt og Fritidsforbundet i Gribskov kommune, Pia Foght.
Gilleleje Museumsforening har stemt ja til hensigtserklæringen om at overdrage grunden til projektet.