På tegnebrættet: Sjællandsk by skal have mindre og billigere boliger

Natur- og boligområdet Tornhøj skal løse behovet for mange borgere, der gerne vil ud af deres parcelhuse og til noget mindre og nyt uden for meget vedligeholdelse.
Illustration: Cornelius Vöge og Gründl Haarh.
Illustration: Cornelius Vöge og Gründl Haarh.

I dag består Jyllinge på Sjælland af 75 % parcelhuse, og 83 % af boligerne er ejerboliger, hvilket kan gøre det udfordrende at finde en mindre og billigere bolig i byen.

Derfor udspringer udviklingen af et nyt natur- og boligområde, Tornhøj, af en lokal efterspørgsel, da mange borgere ønsker at blive boende i byen, også når livssituationen ændre sig.

Læs også: Danske arkitekter skal gøre dramatikers park værd at besøge

– Heldigvis bliver vi jo ældre og ældre for hver generation. Det betyder så helt naturligt, at vores boligbehov ændrer sig gennem livet, fortæller Claus Larsen, formand for Plan- og Teknikudvalget.

Illustration: Cornelius Vöge og Gründl Haarh.
Illustration: Cornelius Vöge og Gründl Haarh.

– Mens der er behov for ungdomsboliger i studietiden, så har børnefamilierne brug for boliger med plads til leg og liv. Og når børnene er fløjet fra reden, bliver huset lidt for stort. Så er det for mange tid til at tænke på seniortilværelsen.

Kvaliteter, vi gerne ser mere af

Sammen med de øvrige 30 politikere skal han snart i gang med at arbejde på en ny kommuneplan – byrådets overordnede plan for kommunens boliger, erhverv, infrastruktur og grønne områder for de kommende 12 år.

Læs også: Efter 10 år – nu sættes byggeriet af moderne vandhus i gang

– Tornhøj-projektet ser ud til at favne de faciliteter og kvaliteter, vi gerne ser mere af. Og det vil løse et behov for mange borgere, der gerne vil ud af deres parcelhuse og til noget mindre og nyt, der ikke kræver så meget vedligeholdelse, siger et andet byrådsmedlem Lars Lindskov.

Forholdsvis lav bebyggelsesprocent

Tornhøj-området udvikles i 5-7 etaper, hvoraf første etape indeholder ca. 170 boliger. Første etape indeholder derudover fælleshuse, naturudvikling og grønne mødesteder for hele byen.

Illustration: Cornelius Vöge og Gründl Haarh.
Illustration: Cornelius Vöge og Gründl Haarh.

Boligselskabet Sjælland og grundejernes udviklingsrådgivere, Søtoften, har tidligt indgået et tæt samarbejde om et samlet idéoplæg til hele Tornhøj-området, hvor ejer- og lejeboliger kommer til at ligge side om side:

– Vi arbejder i projektet med en forholdsvis lav bebyggelsesprocent på 26 %, så det samlede udviklingsområde grundlæggende får en stærk grøn og organisk karakter, der bløder det stringente udtryk i flådevejskvarteret op og vil skabe en naturlig afrunding af Jyllinge ved at forbinde Snekkevej og Baunegårdsvej, siger Philip Præst, direktør for Projekt- og Ejendomsselskabet Søtoften.

Læs også: Bedre end forventet – trygheden er i top i almene boligområder

Hvis projektet integreres ifm., at kommuneplanen revideres i foråret 2024, er ambitionen, at realiseringen af projektet vil kunne ske i starten af 2025.

Relateret indhold