En hal i flere niveauer
- Bygningen kan deles op i femhovedkategorier:
-
- Foyer og Cafe (niveau 0)
- Gymnastiksal, klatrelandskab og bevægelsesrum (niveau 0)
- Multifunktionshal, streetaktiviteter og skydebane (niveau -2)
- Arenaen (niveau +1)
- Administration Klub/VIP-områder (niveau +2)
Ifølge Grønlands Idrætsforbund er der kun registret 3.183 aktive medlemmer i idrætsforeningerne i Nuuk, hvilket svarer til en aktivitetsprocent på blot ca. 18 %. Ifølge undersøgelsen “Grønlandske idrætsvaner 2019” foretaget af idrættens Analyseinstitut er det kun 36 % af de voksne, der dyrker idræt og motion i Grønland, mens ældre over 55 år næsten ikke er aktive. Det er et stort helbredsmæssigt problem set i lyset af, at 30 % af den grønlandske befolkning i dag er over 60 år.
– Når de kommunale politikere har meldt sig på banen som bygherre til en helt ny multihal i Nuuk, skyldes det derfor, at man ønsker at udfordre denne problematik og være med til at gøre en indsats for at udbrede interessen for sport og motion. Ikke kun på eliteplan, men bredt set, så det forhåbentlig bliver attraktivt for den brede befolkning, fortæller den nye hal løfte. Vi som arkitekter har lyttet til såvel de formelle som de uformelle idrætsgrene og sportsudøvere samt hvilke forventninger, som både det offentlige, erhvervslivet og foreningslivet i øvrigt har til den kommende nye hal. Det er vigtigt at huske, at fremtiden kommer af sig selv – fremskridt gør ikke. Det er nu, vi skal handle for at nå i mål med de visioner, som byen har, siger Stig Mikkelsen videre.
En hal til både sport og kultur
Mikkelsen Arkitekter har været i gang med projektet siden 2020 gennem Fonden Nuummi Illorsuit Timersortarfiit og Kommuneqarfik Sermersooq – Nuuk Kommune – og det er i høj grad forankret i lokalsamfundet, hos de lokale idrætsforeninger samt en række andre aktører. Det er godkendt og vedtaget af kommunen. Byggeriet kommer til at omfatte en multihal på 9.000 kvm. med plads til ca. 3.000 mennesker, og intentionen er, at det bliver en hal til såvel sport som undervisning og kultur. Idrætten i almindelighed og de unge mennesker i særdeleshed har behov for tidssvarende faciliteter.
– Diversiteten i idrætten i dag er mere end kun fodbold og håndbold, og det behov skal den nye hal løfte. Vi som arkitekter har lyttet til såvel de formelle som de uformelle idrætsgrene og sportsudøvere samt hvilke forventninger, som både det offentlige, erhvervslivetog foreningslivet i øvrigt har til den kommende nye hal. Det er vigtigt at huske, at fremtiden kommer af sig selv – fremskridt gør ikke. Det er nu, vi skal handle for at nå i mål med de visioner, som byen har, siger Stig Mikkelsen videre.
Har udnyttet terrænet optimalt
Den nye hal skal altså være et sted, der inviterer og motiverer borgerne i Nuuk til at mødes omkring sport, bevægelse, leg og kultur i et positivt fællesskab. Ganske som den gamle hal kommer den nye til at hedde Godthåbshallen, for selv om Godthåb ikke længere hedder Godthåb, men Nuuk, er navnet som begreb så indarbejdet i lokalsamfundet, at kommunen har bestemt, at det ikke skal ændres. Stig Mikkelsen fortæller, at man faktisk prøvede at foreslå en navneændring, men det blev ikke vel modtaget. Selve byggeriet af en ny hal var der imidlertid ikke nogen diskussion om.
– Det er vores første projekt i Grønland, og vi har lært meget om, hvor anderledes, det er at bygge her i forhold til i Danmark. Vi har gjort en stor indsats for at skabe en arkitektur, der så at sige matcher naturen. Vi vil udnytte terrænet i forhold til placering af hallen i stedet for at begynde at sprænge klippemateriale væk, forklarer Stig Mikkelsen.
Kan følge med i aktiviteterne udefra
Det giver dynamik til bygningen, at man på den måde udnytter terrænet optimalt. Desuden giver det mulighed for at skabe en bølget form, der følger den landskabsmæssige profil.
– Det har været målet at skabe et udtryk, der er åbent mod omverdenen. Både i form af en facade, der hele vejen rundt er præget af høje glaspartier, som ikke blot giver et godt lysindfald, men også giver mulighed for så at sige at følge med i aktiviteterne udefra. Det samme gør sig gældende med taget, der er kendetegnet ved lange rækker af ovenlysvinduer, der som lysbånd vil signalere til omverden, at her sker der noget; her er der aktivitet, forklarer Stig Mikkelsen Stig Mikkelsen, der er administrerende direktør i Mikkelsen Arkitekter.
Et spændende og givende projekt
Rækken af ovenlysvindeuer er med til, at man også i mørke kan fornemme hallens konturer, få et kig ind og forhåbentlig føle sig tiltrukket af det fællesskab, der er præget af en stribe markante S’er, nemlig sport, socialt samvær og sundhed.
– Projektet er som nævnt politisk besluttet, men præcist hvornår spaden sættes i jorden, ved jeg ikke. Jeg tør dog godt sige, det er etprojekt, der på mange måder har favnet og inddraget lokalsamfundet, idet også idrætsforeningerne selv har haft mulighed for at komme med deres ønsker. Derfor har det også været et meget spændende, givende samt ikke mindst inkluderende projekt, siger Stig Mikkelsen.
Han tilføjer, at der ud over form og funktion også har været lagt vægt på, at projektet har bæredygtigheden for øje. Selve den centrale konstruktion udgøres af præfabrikerede stålelementer, der sejles til Grønland og som er hurtige samt nemme at samle. Dertil rummer projektet såvel indvendigt som udvendigt store mængder af træ, som det er tanken skal forarbejdes lokalt med lokal arbejdskraft. Det er med til at styrke såvel den økonomiske som den klimamæssige bæredygtighed.
Se mere på www.mikkelsengroup.dk