Dansk tegnestue har stor succes på Færøerne

Gennem mere end 10 år er det lykkedes BBP Arkitekter at få et solidt og godt fodfæste på Færøerne. Lige nu er man som totalrådgiver i gang med at opføre et vandkulturhus i Runavik lidt nord for Tórshavn.
Gymnastiksal i Tórshavn
Gymnastiksal i Tórshavn

Fokus på indpasning i omgivelserne

  • BBP Arkitekter beskæftiger ca. 20 medarbejdere i København og er ejet af de tre arkitekter MAA Eva Jarl Hansen, Lise Sehested og Ebbe Wæhrens. Firmaet er kendt for at have særlig fokus på, at deres bygninger er i dialog med omgivelserne, så der skabes nye helheder af høj kvalitet.
  • Det gælder både i historiske bymiljøer og i landskabet. På Færøerne har det givet en række nye samt spændende udfordringer, når man skal løse arkitektopgaver i et klima og en geografi, der er meget forskellig fra den danske.

En af de tegnestuer, der har haft stor succes med sit arbejde på Færøerne, er BBP Arkitekter fra København. Den første kontakt kom i stand for en del år siden, hvor firmaet blev indbudt til at deltage i konkurrencen om at opføre en ny gymnastikhal med stadion i Tórshavn som nærmeste nabo. Med til historien hører, at partner i tegnestuen, Eva Jarl Hansen, kendte stadsarkitekten i Tórshavn fra arkitektskolen, og det var derfor ikke så underligt, at man fandt frem til det danske arkitektfirma, der gennem årene har skabt mange banebrydende projekter.

– Det var i 2010, og det lykkedes os at vinde konkurrencen. Siden har vi vundet yderligere en konkurrence om at opføre et spring- og gymnastikcenter i Runavik lidt nord for Tórshavn, og lige nu er vi i gang med et vandkulturhus, en konkurrence, vi også har vundet, der skal opføres som udvidelse af gymnastikcenteret, fortæller Eva Jarl Hansen.

Tager til Færøerne for at være med

BBP Arkitekter er totalrådgiver på opgaven, hvor man er i gang med at støbe selve bassinerne, og når projektet rejser over jorden, kommer turen nok til at gå til Færøerne.

– Lige nu kan vi godt monitorere byggeriet på distancen, fordi bygherre, som er Runavik Kommune, har ansat et par projektansvarlige, der rapporterer til os. Men lige så snart vi går i gang med den del af byggeriet, hvor selve arkitekturen vil spille en vigtig rolle, skal vi naturligvis selv op og være med, uddyber Eva Jarl Hansen.

Hovedentreprenør er den færøske virksomhed Kanjon, og det er planen, at det nye vandkulturhus skal stå færdigt ultimo 2024.

Stor erfaring med sport og idræt

Inspirationskilden har været det eksisterende spring- og gymnastikcenter således, at tilbygningen får samme visuelle udtryk med høje og slanke glaspartier, som giver en fornem udsigt ud mod den enestående natur, lige som den knækkede tagkonstruktion også føres videre over i tilbygningen. Når projektet kaldes for et vandkulturhus, signalerer det, at det handler om mere end blot at tegne og opføre en svømmehal. Stedet skal også være samlingspunkt for sociale aktiviteter med vand som fælles omdrejningspunkt.

– Vores erfaring med sports- og idrætsfaciliteter går tilbage til 2000, hvor vi vandt konkurrencen om Aarhus Arena og Stadion. Det var et helt nyt område for os, men siden er det blevet til mange lignende projekter i Danmark. Jeg kan blandt andre nævne Gladsaxe Ny Skøjtehal, Gyngemose Hallen, Ballerup Superarena og en hel række af forskellige multihalprojekter, forklarer Eva Jarl Hansen.

Hun slutter af med konstateringen om, at når man udvikler det, man vel kan kalde for lidt af et speciale, kan der være en risiko for, at man som arkitekt bliver låst lidt fast, men det lader ikke til at være tilfældet for BBP Arkitekter. Tegnestuen har løst mange andre opgaver inden for blandt andet skoler, børnehuse, hoteller etc. Man beskæftiger sig dog ikke kun med nybyggeri, men også med tilbygning, ombygning og renovering.

Gymnastikhal i Tórshavn

Vinderprojekt i indbudt totalentreprisekonkurrence med MT Højgaard. Projektet var et spændende og anderledes bygningsanlæg på ca. 2.500 kvm specielt indrettet til rytmisk gymnastik og redskabs-gymnastik. Der er lagt vægt på at skabe en enkel og velfungerende hal, hvor fleksibilitet, åbenhed og transparens er nøgleord. Fra balkonen er der et flot kig ud over aktivitetsarealerne. Bygningsanlægget er placeret ved den ene korte side af Torshavn stadion, og der er derfor integreret siddepladser på taget af bygningen. Ligeledes er der etableret backstage-faciliteter i forbindelse med koncertarrangementer på stadion. Bygningen optager delvist det store terrænfald, der er i forhold til de omkring liggende arealer.

Areal: 2.500 kvm

Bygherre: Tórshavn Kommune

Runavik Spring- og Gymnastikcenter

Hallen er udført som en udbygning af den eksisterende håndboldhal. Hovedgrebet er en videreførelse af den eksisterende hals tagform, der føres videre i et vinklet forløb. Tagfladen slutter i en lav overdækning mod fodboldbanen, således at der skabes rumlig kontakt mellem ude og inde.Hallen fremstår i sort og glas udvendigt, mens den indvendigt står lys i varme gule nuancer og trælameller. I overgangszonen mellem den gamle og den nye hal er skabt en fleksibel rumlig forbindelse mellem de to haller. Hallen er konstrueret, så der dannes et stort åbent rum, hvor funktionerne er indrettet omkring et rumdannende gennemgående trappemøbel. Rumhøjden udnyttes på 1.sal over omklædningen til en lukket dansesal, som herved får en flot placering med udkig til gymnastikområdet og forpladsen. På balkonen forefindes fitness samt ophold og møderum.

Areal: 2.400 kvm nyt plus 1.100 kvm eksisterende.

Bygherre: Runavik Kommune

Runavik Vandkulturhus

BBP Arkitekter har tegnet og projekteret et nyt vandkulturhus i Runavik, der er en udvidelse af spring- og gymnastikcenteret. Tilbygningen er udformet som de to sidste bølger på det samlede anlæg, som BBP Arkitekter også har tegnet. Vandkulturhuset indeholder 25 meter bassin til konkurrence- og motionssvømning. Over det store bassin med 8 baner er ophængt en udspringsplatform, som man kommer op på via en rebstige.

Desuden indeholder projektet et morskabsbassin, en vandrutsjebane og varmtvandsbassin som del af et wellnessområde med sauna og dampbad. Den arkitektoniske idé har taget afsæt i ønsket om at skabe optimal visuel sammenhæng mellem bygningen og landskabet via de store glasfacader i “gavlene” og glasbåndet mod nord. Ønsket er at bygningsanlægget fremstår inviterende og transparent. Adgang sker fra parkeringsområdet mod øst. Man kommer ind på øvre niveau, der er udformet som en balkon i hele bygningens længde.

Fra balkonen er der trapper til bassin-niveauet med omklædningsrum, depoter mv. Vandbehandlingsanlæggene er placeret i kælder under promenadedækket. Konstruktionen er udført i store limtræsrammer og mellem rammerne er monteret trælister som nedhængt loft svarende til løsningen i gymnastikhallen. Den gennemgående brug af træ er gunstig for bygningens CO2-aftryk og bidrager til at skabe en arkitektonisk helhed.

Areal: 3.600 kvm

Bygherre: Runavik Kommune

Se også vores artikel i Magasinet Nordatlanten

Relateret indhold