Allerede til sommer begynder det kommende Kulturloft på Bastionen i Nyborg at tage form, når ombygningen starter. Og det er ikke så lidt, der skal gøres, før det nye kulturværksted kan tages i brug i de eksisterende bygninger, der er bygget i 1897.
Det er arkitektfirmaet ReVærk, der har udarbejdet projektet. ReVærk arbejder dedikeret med bæredygtighed og har med stor nysgerrighed genbrugt husets oprindelige byggemetoder i valget af nye løsninger.
Projektet vil samlet set give ca. 600 kvadratmeter ekstra areal til nye kulturfaciliteter med små værksteder, udstillingslokaler og mødefaciliteter, hvor borgere, institutioner og foreninger får mulighed for selv at være udøvende og kreative. På den måde bliver kommunens kulturhus til meget mere end et sted, hvor man primært går hen for at opleve kultur.
Projektleder for Kulturloftet, Tue Fabricius, fortæller om, hvordan projektet startede:
– Ideen startede med et utæt tag, som vi skulle bruge mange millioner på at reparere, uden at få yderligere kultur ud af den investering. Derfor gik vi for fire år siden i gang med at skabe et projekt i de uudnyttede tagrum og tomme etager. Derefter er fulgt utallige timer med sparring, inddragelse af aktører og samarbejder med arkitekter, ejendomsafdelingen og fonde. Det er en fantastisk følelse at vi nu kan komme i gang med at skabe et helt nyt slags kulturværksted – til gavn for borgerne i Nyborg, og til eksempel for provinsbyer i hele landet.
Fire gavmilde fonde
Helt præcist har Bastionen indsamlet 15.275.000 kroner i fondsmidler.
Midlerne kommer blandt andet fra Energistyrelsen, der har givet tilsagn på 2,4 mio. kr. til energioptimering i hele bygningen. Midlerne er tildelt fra pulje til energirenovering af bevaringsværdige bygninger. Disse midler sikrer blandt andet at de flotte glaspartier på siderne af Bastionen renoveres.
Tilbage i september kunne Bastionen offentliggøre tilsagnet fra Nordea-Fonden på 1 mio. kr. til aktiviteter og materialer til kulturværkstedet.
Lokale og Anlægsfonden har givet tilsagn på 6,875 mio. kr. til de lokaler, som skal huse kulturværkstederne samt den nye brug af lokalerne på 2. salen.
Derudover har den filantropiske forening Realdania støttet med 5 mio. kr. Her er der lagt vægt på, at projektet har en klar strategi for, hvordan man vil arbejde med bæredygtige tiltag, der både bevarer den gamle teaterbygnings arkitektoniske værdier, genbruger materialer og samtidig mindsker energiforbruget.
Banebrydende projekt
At Kulturloft-projektet nu er en realitet med den historisk store, samlede fondsdonation gør det svært for formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Sonja Marie Jensen, at få armene ned.
– Det er historisk den største fondsdonation til Nyborg Kommune – og det er historisk flot gået! Jeg er virkelig glad for, at fondene har set, hvilken perle det her bliver. Projektet bliver banebrydende i sin åbenhed, sit mix af flere kunstarter, stilarter og forhåbentlig med en meget blandet brugerskare, siger hun.