F&P: Større energiparker kan fremme grønne investeringer

Et bredt flertal i Folketinget tager et vigtigt skridt i en grønnere retning med aftalen om større energiparker på land, mener F&P og opfordrer til, at der samtidig kommer tempo i sagsbehandlingen i kommunerne.

Den nye aftale om grøn energi fra sol og vind på land åbner for langt bedre muligheder for større sammenhængende investeringer, sådan som pensionsselskaberne har efterspurgt – og dermed kan den være med til at sikre en hurtigere udrulning af den grønne omstilling.

Danske pensionsselskaber vil nemlig gerne investere i grøn omstilling i Danmark, men for at kunne investere har pensionsselskaberne brug for, at energianlæggene kommer op i skala. Så kan de store institutionelle investorer fra ind- og udland også være med. Og med aftalen er den mulighed rykket nærmere.

Større investorsikkerhed

Derudover er det vigtigt for den grønne omstilling, at der kommer større investorsikkerhed. Det betyder bl.a., at der skal fjernes bureaukratiske snubletråde, f.eks. ift. sagsbehandlingstider og -kapacitet i kommunerne.

Derfor er det også glædeligt, at politikerne adresserer netop de elementer i den kommende lovgivning, og at staten vil kunne spille en større rolle ift. at udpege konkrete arealer til større energiparker og helt eller delvist overtage kommunernes planlægning for større energiparker.

Det er også et plus, at der samtidig lægges op til én myndighedstilgang.

Fortsatte snubletråde

Hos F&P opfordrer vi Christiansborg til hurtigst muligt at følge op på anbefalingerne fra Den Nationale Energikrisestab og få løst de resterende udfordringer ift. planlægning, myndighedsbehandling og beskyttelsesinteresser, der fortsat risikerer at udgøre snubletråde for energiparkerne.

Vi glæder os over, at Energinet får til opdrag at udarbejde et tillæg til deres langsigtede udviklingsplan, hvis det bliver nødvendigt. Det er nemlig helt afgørende, at der investeres tilstrækkeligt i udbygningen af de store elkabler, der skal sende de kæmpe mængder strøm rundt i Danmark.

Generelt er aftalen om større energiparker et godt skridt i den rigtige retning, men der mangler stadig en samlet energiinvesteringsplan for Danmark, der sikrer sammenhængen i energiudbygningen og forbindelsen til resten af det nordeuropæiske marked.

Det ville øge sikkerheden set med investorøjne.

Relateret indhold