Det betyder først og fremmest at bygge mindre huse med lavt materialeforbrug og at bygge med natur- og? genbrugsmaterialer. Fælleshuset skal fungere som et klimahus med udstillinger og undervisning i bæredygtig levevis.
Borgmester Marie Stærke udtaler:
– Det er et meget spændende projekt, der nu kan realiseres. Byggeri er blandt de ting, der belaster klimaet allermest, og nu er Køge Kommune et skridt videre mod at kunne bidrage med viden om og erfaringer med, hvordan vi kan bygge anderledes og mere klimavenligt i fremtiden.
– Jeg hæfter mig ved, at byrådet har vedtaget en helt uændret lokalplan, fordi der ikke har været nogen høringssvar. Det siger noget om, at man bredt i Køge Kommune ser positivt på at give plads til at opføre huse på en ny og meget mere bæredygtig måde.
Foto: Kommuner tager tiny-trenden til sig
Lokalplanområdet er ejet af Køge Kommune, og udlejet til Køge Fælles Jord i en aftale, der løber frem til 2034. Af lokalplanen fremgår det, at de opførte tiny houses skal være flytbare.
Der er desuden fokus på følgende emner:
– Små, fritliggende boliger samt et klimahus
– Bæredygtighed i bebyggelsens udformning og placering
– Lav bebyggelsesprocent
– Hegning og beplantning
– Et offentligt tilgængeligt område med funktion som ‘boliglaboratorium’ hvor der eksperimenteres med materialer og byggestil.
– Vejadgang og parkeringsareal
– Sammenhæng til de omkringliggende områder
Alternative energiformer
Nu da lokalplanen er vedtaget, kan bygherrerne i Tiny Varigheden begynde at søge byggetilladelser.
Læs også: Moderne landsby får nu også tiny houses
Beboerne i de kommende tiny houses skal forsøge at vise, hvordan man kan bygge, bo og leve bæredygtigt i mindre huse, benytte alternative energiformer, vise hvordan man kan leve af jorden, opdyrke jordens CO2-lagre og skabe samarbejdende og kreative fællesskaber.?
Tegnestuen Vandkunsten har udarbejdet skitser til bofællesskabet, mens arkitekt Karina Søgaard har tegnet klimahuset.