Green Cities: Grønne byer skal planlægges

Man får ikke biodiversitet i byerne ved bare at plante et par træer hist og her. Det fortæller biolog og professor i biodiversitet på Københavns Universitet, Carsten Rahbek, i den nye udgivelse 'Biodiversitet i byer'.
Forsiden på den 64 siders publikation, der bl.a. fortæller om initiativer i hele landet, hvor biodiversiteten har gode vilkår.
Forsiden på den 64 siders publikation, der bl.a. fortæller om initiativer i hele landet, hvor biodiversiteten har gode vilkår.

– Vi skal ikke tro, at vi redder den danske biodiversitet, fordi vi får grønnere byer. Det vil være greenwashing, siger Carsten Rahbek i den nye publikation og tilføjer, at der ikke skal meget til for, at det kan blive rigtig godt.

– Hvis vi gerne vil have, at der kommer mere liv i byen med egern, ræve, bier og sommerfugle, skal der være en sammenhæng til den større natur – så man derved tænker biologien ind, fortsætter Carsten Rahbek.

– Det er nemt og billigt at lave sådanne små grønne frimærker – men det får du ikke liv af, fordi der ikke er nogen arter, der på sigt kan overleve der, siger han.

Inspiration for byplanlæggere og politikere

Den 64 siders publikation giver en række eksempler på, hvordan biodiversiteten i byerne kan øges. Bag udgivelsen står Green Cities, der dermed har taget endnu et skridt i målet om at inspirere byplanlæggere, politikere og øvrige fagprofessionelle til at få flere grønne områder og mere biodiversitet ind i kampen om kvadratmeterne i byerne.

– I min optik er der aldrig før lavet noget lignende, siger Henning Roed, der er formand for Danske Planteskolers hovedbestyrelse og projektejer af den danske del af EU-kampagnen More Green Cities for Europe.

– I vores nye publikation ‘Biodiversitet i byer’ har vi samlet en række forskellige projekter og initiativer, der har fokus på at højne biodiversiteten i og omkring byerne. Det vil sige, at læserne kan finde inspiration om alt fra grønne tage, lommeskove, grønne tiltag på industriarealer, offentlige institutioner, boligforeninger, byskove – og ja, faktisk også en opskrift på, hvordan en kommune kan formulere og igangsætte en biodiversitetsstrategi, uddyber Henning Roed.

Bynær skov skal gøre Odense klimaneutral

Publikationen indeholder eksempler fra bl.a. private virksomheder og kommuner som Ishøj, Næstved, Høje-Taastrup, Aarhus, Gladsaxe, Herlev, København og Odense, hvor sidstnævnte kan prale af den bynære skov Elmelund Skov, der bidrager til at gøre Odense klimaneutral. Skoven blev etableret i 2014 vest for Odense og er den største nye skov i Danmark i 100 år. Omkring 30 træarter er repræsenteret i skoven, der består af 600.000 træer og optager et areal på 360 hektar.

Elmelund Skov udvides i de kommende år med yderligere 140 hektar skov og natur, og bliver med tiden et sammenhængende levested for en række truede dyr som eksempelvis fagermus og padder. Skoven er planlagt, så den skaber gode rammer for biodiversitet og friluftsliv med et veludbygget netværk af stier i et varieret skovlandskab.

Der er etableret nye vandhuller, anlagt græsningsfolde og udlagt områder til fri tilgroning. Skovbrynene, som udgør grænsen mellem skov og åbent land, tiltrækker allerede nu mange fugle og insekter på jagt efter føde. Der gødes og sprøjtes ikke i skoven, der vil blive drevet med udgangspunkt i Naturstyrelsens principper for naturnær skovdrift.

I dele af skoven er der plantet hybridpopler som ammetræ og forkultur. Poplerne optager meget CO2 i de unge år og skaber hurtigt et skovmiljø og vil efterfølgende blive aføst af skyggetræer som bøg og avnbøg.

Har plantet sin egen private lommeskov

Et andet lidt lettere tilgængeligt initiativ, er Benjamin Egs private lommeskov, som han har plantet i baghaven hjemme i Kolding. En lommeskov er inspireret af japaneren Miyawakis ideer om, hvordan man skaber en skov med den størst mulige biodiversitet.

En lommeskov er mellem 16-50 kvadratmeter. Benjamin Egs lommeskov på 16 kvadratmeter blev plantet 5. december 2021 og er Nordens første.

Kort fortalt går det japanske koncept ud på, hvordan man skaber de bedste forudsætninger for, at en skov kan vokse sig stor og stærk så hurtigt som muligt og med størst mulig variation. Det sker ved at skabe optimale vækstbetingelser, være strategisk i sit plantevalg og tænke skoven i lag.

Høj biodiversitet er vigtig, fordi arterne hjælper hinanden. Ifølge konceptet skal skoven indeholde minimum 25 arter, og der skal plantes tre planter per kvadratmeter. Ud over store træer som bøge- og egetræer og mindre træer som for eksempel fyrretræer og buske, skal der også være små, lave planter, der er med til at skabe en levende underskov.

Benjamin Eg er begejstret for de muligheder, Miyawakis filosofi giver for at skabe mange små lommeskove inde i byerne og ser sin egen lommeskov som en anledning til at prøve konceptet af.

– Forudsætningerne for at lave en lommeskov i vores baghave var ikke de bedste, så hvis det virker, må det kunne tages som et ‘proof of concept’.

Der er mange sådanne fine eksempler til inspiration i publikationen, der præsenteres første gang i forbindelse med konferencen Build for Biodiversity, der afholdes i København 27. og 28. april. Her vil Green Cities være vært for dialogforedraget ’18 visionsplaner for bynær bynatur i Høje-Taastrup Kommune’.

Publikationen ‘Biodiversitet i byer’ kan hentes her.

Kilde: Biodiversitet i Byer

Relateret indhold