Der er godt gang i beskæftigelsen i Danmark, som i knap 3 år stort set kun har været opadgående. Tilmed viser de seneste tal fra Danmarks Statistik et hidtil højdepunkt med over 3 millioner danskere i arbejde i dag.
Men det er der også brug for.
Store årgange af ældre kræver flere hænder, og glædeligt lever vi danskere samtidig længere – hvilket betyder, at vi får flere år på arbejdsmarkedet, der også i efterspørgslen på kompetencer er under stor forandring.
Læs mere: Ingen kender kravene om 5 år – så planlæg efter, hvad der driver dig i dag
Igennem tiden har arbejdslivet for mange ændret karakter i takt med, at man er blevet ældre. Det gælder særligt for personer i lederstillinger, hvor de gyldne år ligger i aldersgruppen 30-55 år. Dermed ikke sagt, at der ikke findes dygtige ledere, der enten af yngre eller ældre, men generelt er vi i denne periode af vores liv kapable til at binde generationer sammen.
I takt med stigende erfaring ses ofte, at et ledelsesspor udvikler sig til en rådgiverrolle (bestyrelsesposter, seniorkonsulenter, seniorrådgivere etc.).
Specialister og generalister
For specialister og projektledere forholder det sig imidlertid anderledes ved, at ‘de faglige fyrtårnes’ vedblivende videreudvikling inden for et område oftest fører til bedre og mere driftssikre løsninger.
Med andre ord gør nutidens krav det nemmere for specialisterne at holde sig relevant ift. markedet, mens det for flere generalister med alderen bliver stadigt sværere at spænde bredere ledelsesmæssigt.
Læs også: Sådan sikrer du dig de bedste jobmuligheder i et usikkert marked
I Amalie Search & Selection får vi mange og et stigende antal henvendelser fra ledere over de 50 år, der oplever de ændrede krav og derfor overvejer nye muligheder, roller og veje at gå i deres arbejdsliv. Dermed er det første, vigtige skridt taget, nemlig erkendelsen. For selvom det kan synes forkert, usagligt eller uretfærdigt at blive fravalgt for yngre kræfter, styrker vi os kun frem mod vores videre færd gennem selvindsigt og proaktiv handling på dét, vi kan præge, frem for at vedholde kampen mod den udvikling, vi ikke kan ændre.
Læs også: En udfordret branche ændrer efterspørgslen til kompetencer
Udgangspunktet skal derfor tages i de mange kompetencer, man gennem årene har tilegnet, og som med årene yderligere bliver forstærket potentielt:
Jo flere erfaringer, vi har gjort os, med større sikkerhed handler vi, hvormed garantien for ønskede resultater øges. Det skaber ro – i os selv og vores omgivelser – ligesom de fleste personlige relationer er realiseret, og vi bliver mere omgængelige og lydhøre. Ligeledes fylder vi fortsat i vores i forvejen store videnskartotek, som vi gerne deler ud af – til forbedring af det enkelte resultat samt den enkelte kollega og derved virksomheden.
Resultater uden at fastholde kontrol
For såvel virksomheden som den ledende medarbejder og – herunder også dén over 50 år – handler det om, hvorvidt fokus lægges på at opnå det bedst mulige resultat eller opretholde mest mulig kontrol.
I Amalie Search & Selection siger vores mangeårige erfaring igennem samarbejdet med virksomheder og rekruttering af de rette ledere og specialister, at de bedste resultater på den lange bane aldrig opnås ved fastholdelse af kontrol.
Læs også: Kendskab til egne og manglende kompetencer afgør virksomhedens fremtid
For såvel medarbejdere (i alle aldre) og virksomheder – og den stigende markedskonkurrence – gælder det derfor om at tænke aldersaspektet tidligt ind i medarbejdersammensætning og organisationsstrukturen for deraf at nyde godt af de mange gevinster, det giver.
Diversitet handler også om alder.