Som led i udviklingen af den nye bydel Fredensgård i Silkeborg er nedrivningen af det tomme torvecenter og de tilstødende lejligheder ved Fredensgade gået i gang.
Nu præsenterer entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard det 70 meter høje højhus, Fredens Tårn, der skal rumme erhvervslokaler i stueplan og 70 lejligheder i varierende størrelser fordelt på de øvrige 19 etager.
Læs også: C.F. Møller designer “mere end en skole” ved norsk havnefront
– Fredensgård er et spændende projekt, som medvirker til at udvikle den centrale del af Silkeborg, siger projektudvikler hos A. Enggaard, Lars Thesmer Sørensen.
– Lejlighederne bliver attraktive for både unge, familier og seniorer, der vil bo tæt på byens butikker og byens kultur- og fritidstilbud, og vi har lagt stor vægt på at opføre lejligheder og erhvervslokaler af høj kvalitet, tilføjer han.
Træet som omdrejningspunkt
Fredens Tårn er udformet med inspiration fra Silkeborg bys iboende kvaliteter og naturområderne, der omkranser byen. Igennem designprocessen har “træet i skoven” været et omdrejningspunkt, lyder det fra Patrick Ronge Vinther, arkitekt og kreativ leder hos Sweco Architects:
– Ligesom roden på træet forankres Fredens Tårn i byen med en base, der griber fat i karrébebyggelsen og bygger bro til områdets skala. I husets midte er der arbejdet med forskydninger og indeliggende altaner, som skaber en varieret og aktiv facade. I tårnets top aftager bygningskroppens volumen.
– Ved at trække de tre øverste etager ind skabes plads til en række differentierede grønne taghaver og -terrasser, hvorfra beboerne kan nyde eftermiddagssolen med udsigt over skovene, der omgiver Silkeborg.
På tæt hold og på afstand
Nikolaj Effert Jonassen, arkitekt og kreativ leder hos Sweco Architects, fortæller videre, at Fredens Tårn får forskydninger i bygningskroppen og varierede dybder – lige fra store skår og indeliggende altaner til detaljerne omkring mursten og fuger – som synliggør lysets bevægelse og danner et skyggespil, der får facaden til at ændre karakter og udtryk afhængig af tidspunkt på døgnet:
– Vi differentierer mellem virkemidler, der opleves på tæt hold, samt karaktertræk, der opleves på afstand. Tæt på bygningen vil man bemærke sammenstillingen mellem mønstermurværk og blank mur samt den levende beplantning, som vokser fra forpladsen og op ad huset. Dernæst er der arbejdet på en forbindelse til gaderummet, hvor huset åbner sig op, vækker de forbipasserendes nysgerrighed og inviterer ned langs Fredensgade via den integrerede søjlegang.
Liv og aktivitet om dagen og aftenen
Ifølge arkitektvirksomheden åbnes stueetagen op med store vinduespartier fra gulv til loft, der skaber veldefinerede sammenhænge mellem inde- og uderum og bidrager til et trygt og åbent gademiljø. Den nuværende p-plads bliver erstattet af et gårdrum med en ny grøn lomme midt i byen, og offentligt tilgængelige stier gennem gårdrummet tilbyder beboere og lokale at færdes ad nye trygge og velbelyste stiforløb, hvor differentieret beplantning bliver en naturlig del af den daglige bevægelse gennem bymidten.
Læs også: Byrum og bygninger – Aarhus kårer byens bedste arkitektur
I forlængelse af højhuset ligger tre byggefelter, som tilsammen danner en karré med lejligheder og erhverv mod henholdsvis Fredensgade, Christian 8.s Vej og Torvet samt en parkeringskælder i tre etager. Karréen kommer til at spille sammen med den eksisterende kontekst og samtidig vil den trække paralleller til højhuset og byen som helhed.
A. Enggaard og PKA vil i alt opføre 270 lejligheder i Fredensgård, som udover boliger og erhvervslokaler kommer til at rumme fælleslokaler og et attraktivt gårdrum, der kan benyttes af beboerne og byens øvrige borgere.