Statsstøtten røg. Nu får LCAByg støtte fra en anden kant

LCA-beregninger anses som en krumtap i den grønne omstilling. Bl.a. derfor har Realdania og Villum Fonden valgt at træde til med støtte til LCAByg, som mistede sin statsstøtte for få måneder siden.
Frem mod 2025 støtter Villum Fonden og Realdania den videre udvikling af LCAbyg, som Build udvikler og vedligeholder. Arkivfoto: Louise S. Strøbech
Frem mod 2025 støtter Villum Fonden og Realdania den videre udvikling af LCAbyg, som Build udvikler og vedligeholder. Arkivfoto: Louise S. Strøbech

Social- og Boligstyrelsen trak pr. 1. juli støtten til LCAbyg, da støtten har vist sig at være i strid med reglerne for statsstøtte. For at sikre den fortsatte udvikling af metoder, data og værktøjer inden for livscyklusanalyser i byggeriet træder Villum Fonden og Realdania nu til.

De har valgt at støtte den videre udvikling af den forskningsbaserede og gratis beregner LCAbyg samt en bredere forsknings- og udviklingsindsats. Støtten løber frem til foreløbigt 2025.

LCAbyg bliver udviklet og vedligeholdt af Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet, Build, og er et af de de mest anvendte LCA-værktøjer i byggebranchen, da det bl.a. kan beregne et byggeris miljøprofil og ressourceforbrug ved at indtaste informationer om bygningsdelene og evt. bygningens energiforbrug. Beregneren anvendes også i forskningssammenhænge.

Både Realdania og Villum Fonden har tidligere støttet LCAbyg. Filantropidirektør Nina Kovsted Helk fra Realdania vurderer, at byggebranchen har potentiale til at levere et stort bidrag i forhold til at nå klimamålene, og at livscyklusanalyser her er et helt afgørende redskab.

– Derfor ønsker vi at understøtte, at der i de kommende år findes et solidt, veldokumenteret og tilgængeligt grundlag for alle i branchen for at lave disse analyser og ikke mindst at anvende dem konkret i byggeriet. Lige nu er LCAbyg det bedste bud på sådan et grundlag og fælles redskab. Samtidig går vores støtte også til mere generelt at fremtidssikre og forankre arbejdet med livscyklusanalyser nationalt.

Vigtigt vi ikke mister momentum

Ved at udvikle metode og data bag LCAbyg samt arbejdet for at fremtidssikre og forankre livscyklus-analyser i branchen i en overgangsperiode, sikres, at både store og små aktører i branchen får adgang til et konkret og frit tilgængeligt værktøj – på den korte bane.

Læs også: Uddan flere LCA-konsulenter – nu

På den længere bane er ambitionen, at indsatsen skal berige og fremtidssikre det generelle arbejde med LCA-metoder og værktøjer i branchen, f.eks. ved at sikre, at flere faser i bygningens livscyklus kommer ind i beregningerne i LCAbyg.

– Byggeriet er i de tidlige faser af den grønne omstilling, og det er helt afgørende at vi ikke mister momentum. LCA-beregningerne er lige nu en krumtap i det arbejde, siger Lars Hansen, adm. direktør i Villum Fonden.

Han tilføjer:

– Med LCAbyg har vi en frit tilgængelig beregner, der står på et stærkt forskningsmæssigt fundament, og som derfor kan fungere som en neutral platform for alle i byggeriets værdikæde – fra den lille enmandsrådgiver til den store internationale virksomhed. Det mener vi er vigtigt for branchen, der lige nu står midt i de praktiske udfordringer med at accelerere den grønne omstilling.

Relateret indhold