Tre tegnestuer skal skabe liv i Brande

Der er ingen sammenhæng i Brande centrum i dag. Nu skal Vandkunsten, Schönherr og Gründl Haahr forvandle ideer og visioner til konkrete og brugbare forslag.
Der er bl.a. forslag om at gennembryde bebyggelserne i Storegade 34 (orange), så byen fremadrettet ikke er så opdelt. Dertil skal bl.a. naturen, Brande Å og kunst have en fremtrædende plads i den nye gennembrudte by. Foto: Ikast-Brande Kommune
Der er bl.a. forslag om at gennembryde bebyggelserne i Storegade 34 (orange), så byen fremadrettet ikke er så opdelt. Dertil skal bl.a. naturen, Brande Å og kunst have en fremtrædende plads i den nye gennembrudte by. Foto: Ikast-Brande Kommune

*Styregruppen består af

  • – Jens Pedersen og Kent Lykke, Brande City
  • – Lennart Lilleøre Krarup, Bestseller
  • – Kenneth Jensen, Lilian Ebbesen og Jeanette Ishi Lehn, Teknisk Område i Ikast-Brande Kommune
  • – Byrådspolitiker Simon Vanggaard
  • – Ditte Marquard Jessen, projektchef, Realdania
  • – Rådgiver Mia Nørlund, Grandville.

Den globalt hædrede professor og byplanlægger Jan Gehl var i maj 2022 i Brande for at inspirere borgere og lokalpolitikere til, hvordan Brande kan blive by, hvor der er liv – dag, aften og hele året.

I arbejdet har Ikast-Brande Kommune også inddraget bl.a. byens borgere, Brande City, Bestseller og Realdania for at skabe et overblik over betingelserne for det kommende nye byrum i Brande: Gennembruddet.

Den lokale tøjkoncern Bestseller og Realdania deltager i arbejdet via støtte på hver 15 mio. kr., Ikast-Brande Kommune er selv kommet med 7 mio. kr., mens der også er indløbet midler fra lokale, private bidragsydere.

Ud af det indledende arbejde er kommet visionen “Gennembruddet. Fra købstad til mødestad”, der lægger op til at skabe forbindelse mellem kultur- og konferencecenteret Remisen, Torvet, den nye skole Artium og Brande Hallerne – for dermed at skabe liv i byen.

Nu har Ikast-Brande Kommune udpeget tre tegnestuer, der sammen skal bruge som udgangspunkt til at belyse både de udfordringer og muligheder som er i programmet – men også pege på det som styregruppen bag projektet ikke selv har fået øje på.

De tre udvalgte tegnestueteams er:

– Vandkunsten

– Schönherr

– Gründl Haahr

De skal nu bære projektet videre fra kreative ideer til konkrete forslag til arkitektur og byrum. Første skridt bliver taget allerede d. 21. september, når arkitekterne mødes med både styregruppen og fagforvaltning i Brande, så de kan blive klædt bedst muligt på til opgaven.

Tegnestuernes bud på, hvordan Gennembruddet kan se ud, præsenteres for styregruppen i slutningen oktober og senere for byen. Efterfølgende skal den eller de bedste ideer og projektelementer viderebearbejdes i en dialog mellem styregruppen* og arkitekterne.

Anlægsprojektet og den tilhørende lokalplanproces forventes at være færdigt, så første spadestik kan ske i det tidlige forår 2025.

Relateret indhold