I en interviewserie på Dagens Byggeri tager en række af byggeriets topchefer temperaturen på bygge- og anlægsbranchen og fortæller, hvordan de med deres virksomheder møder branchens udfordringer nu og i den kommende tid.
Denne gang er det adm. direktør Britta Korre Stenholt fra Stark Danmark, der har 2.374 medarbejdere og en omsætning på 10 mia. kroner (Resultat: 534 mio. kroner).
På hvilke område(r) har byggeriet ændret sig mest det seneste år, og hvad skyldes det?
– Den helt store forandring har været de stærkt stigende krav til øget bæredygtighed i byggeriet. Sådan skal det også være, for byggeriet står for op mod 40 % af CO2-udledningen, så vi har en forpligtigelse til at reducere klimabelastningen. Udfordringen er, at de nye klimakrav pålægger især de små og mellemstore håndværkere en lang række opgaver, som de ikke altid er klædt på til eller har ressourcer til at håndtere.
– For Stark er det et fokusområde at hjælpe håndværkerne med at håndtere stadig mere komplekse klimakrav.
– Bl.a. har vi lanceret en lang række initiativer, der skal hjælpe vores kunder, så de kan koncentrere sig om at bygge. F.eks. uddanner vi flere hundrede bæredygtighedsambassadører, der kan rådgive kunderne om alt fra de nye klimakrav til valg af de mest bæredygtige materialer og mere effektiv logistik på byggepladsen.
– Udviklingen går stærkt. Da vi begyndte for et par år siden, var interessen til at overse – nu vælter håndværkerne ind til vores dialog- og aftenmøder. Nogle gange er der flere end 100 håndværkere ad gangen, og til daglig er der også stor efterspørgsel på rådgivning ude i forretningerne.
På hvilke område(r) er branchen mest udfordret i 2023, og hvordan kan det løses?
– Alle i branchen har mærket, at aktivitetsniveauet har været faldende i år. Det skyldes ikke mindst den usikkerhed, som krigen i Ukraine fortsat skaber om priser og forsyningssikkerhed. Hertil kommer øget inflation og stigende renter. Det er alt sammen noget, der kan mærkes i byggebranchen.
– Her skal vi dog huske på, at efter et par usædvanlige år under corona-epidemien er vi nu tilbage i en mere normal tilstand, hvor aktiviteten i byggeriet går mere op og ned, som den plejer at gøre i et historisk perspektiv. Under corona var aktiviteten så høj, at det er naturligt, at der nu følger en periode med lavere aktivitet.
– Dermed begynder vi også at ane løsningen: Efter en periode med faldende energipriser og vigende efterspørgsel ser vi prisfald på en række byggematerialer, lige som det er blevet lettere at skaffe en håndværker. Arbejdsløsheden er fortsat rekordlav herhjemme, og mange danskere har en solid økonomi. Samtidig mindskes inflationen langsomt, så hvis vi kan få ro på rentestigningerne, forventer jeg, at vi vender tilbage til mere normale tilstande sidst på året eller i begyndelsen af næste år.
Hvilke mål har Stark sat sig for 2023, og hvordan vil I nå og måle succes?
– Vores grundlæggende mål er altid at være håndværkernes foretrukne byggepartner. Derfor kigger vi meget på vores kundeloyalitet, som vi løbende måler på. I et vigende marked handler det naturligvis også om, hvordan vi præsterer ift. markedsudviklingen.
– Derudover har vi sat os nogle ambitiøse mål inden for bæredygtighed, diversitet og inklusion. Som for mange andre virksomheder fylder ESG-agendaen stadig mere i Stark, og det er også et område, som vi hele tiden måler og følger op på. Bl.a. har vi i Stark Group tilsluttet os Science Based Targets, og vi er Ecovadis Platin certificeret, hvilket betyder, at vi er i top én procent, når det gælder implementering af målbare initiativer inden for miljø, menneskerettigheder, etik og bæredygtige indkøb.
Hvordan har Stark bidraget til den grønne omstilling, og hvordan vil I bidrage til den i 2023?
– Vi har været i gang siden 2007, hvor alle vores forretninger blev PEFC-certificerede. Vi køber i sagens natur meget træ, så det var et ansvar, vi påtog os tidligt – faktisk som de første i branchen.
– Siden har vi arbejdet intensivt med bæredygtighed i bred forstand. Noget af det vigtigste for os er at gøre det nemmere for vores kunder at bygge mere bæredygtigt. Senest har vi bl.a. uddannet flere end 250 bæredygtighedsambassadører, der kan rådgive vores kunder om alt fra de nye klimakrav til valg af de mest bæredygtige materialer og mere effektiv logistik på byggepladsen. Hertil kommer, at 850 medarbejdere har taget kurser i certificeret byggeri og bygningsreglementets nyeste krav.
– Vi indsamler også bæredygtighedsdata og dokumentation for håndværkerne, vi lancerer løbende mere bæredygtige produkter som svanemærkede døre og isolering lavet af genbrugsmaterialer og udvikler take-back løsninger, der kan nedbringe affaldet fra byggeriet. Et projekt som Gentræ, hvor vi genbruger interimtræ fra byggepladser, har reddet tonsvis af træ fra forbrændingen, stort set alle vores udlejningsmaskiner kører på el, og for halvandet år siden satte vi Danmarks første elektriske lastbil med kran i drift.
– I år har vi indsat endnu en elektrisk lastbil i vores lastbilflåde og gået over til 100 % genbrugsplast til indpakning af byggematerialer. Senere i år kommer vi med en digital løsning, der vil gøre det nemt for håndværkerne at se og beregne klimaaftrykket fra deres byggeprojekter – den venter vi os meget af.
– Vi har skrevet under på Science Based Targets, der forpligtiger os til at være CO2-neutrale i 2050. Samtidig må vi erkende, at vi kun har direkte indflydelse på en mindre del af værdikæden. Derfor er vi også i løbende dialog med vores leverandører om, hvordan vi i fællesskab kan reducere klimaaftrykket i alle dele af værdikæden.
Hvordan vil virksomheden imødegå udfordringerne ift. supply chain og logistik i 2023?
– Udfordringerne på Supply Chain og logistik har været mindre i 2023 ift. 2022, hvor de var meget udfordrede som følge af krigen i Ukraine. Krigen og de afledte sanktioner tvang os til at finde alternative løsninger og leverandører. Det har ikke været uden udfordringer, men det er faktisk lykkedes os at finde både gode og robuste alternativer.
– Samtidig har vi købt ind i større mængder og øget vores lagerbeholdning af kritiske varer, dér hvor vi har vurderet, at der var en risiko.
– Selv om krigen i Ukraine fortsætter, er situationen mere normaliseret, og vi ser både mere stabile forsyningslinjer og priser. I dag vil jeg sige, at vi er i stand til at leve op til vores kunders efterspørgsel og ønsker uden de store udfordringer.
Hvordan vil Stark bidrage til at øge produktiviteten og effektiviteten i 2023?
– Stark kan bidrage til øget produktivitet og effektivitet, når vi går i tæt dialog med både leverandører og kunder – f.eks. om, hvordan og hvornår vi leverer materialer til byggepladserne. Det kan f.eks. være pakkeløsninger, hvor vi kraner alle materialer direkte ind i et rum eller en bygning. Vi kan også pakke materialer for kunderne, som de så kan afhente, når det passer dem.
– Et andet eksempel er vores nye udlejningstilbud, hvor man kan leje en varebil inklusive værktøj. På den måde kan en håndværker med kort varsel påtage sig en ekstraopgave uden at skulle investere i værktøj og bil. Det er også en måde at gøre vores kunders forretning mere effektiv og fleksibel på.- Vi tilbyder også kunderne markedets mest fleksible logistikservices med alt fra levering med kort varsel til click & collect – vi kan levere flere end 100.000 varenumre inden for 24 timer. Samtidig investerer vi massivt i digitalisering, der skal give en endnu bedre kundeoplevelse, uanset om man handler online eller i vores fysiske forretninger.
– Vi arbejder kort sagt hele tiden på at fjerne så meget af ‘bøvlet’ fra kundernes hverdag som muligt.
Hvad, tror I, vil præge branchen mest i 2023, og hvordan vil den udvikle sig?
– Når vi analyserer markedet, forventer vi fortsat lidt lavere aktivitet i byggeriet på den korte bane i år ift. sidste år. Sidst på året eller i begyndelsen af 2024 forventer vi, at byggeriet vil stabilisere sig, for efter en periode med lav aktivitet opstår der et naturligt behov for både nybyggeri og renoveringer. Det afhænger i nogen grad af, om inflationen kommer under kontrol, så renten kan holdes i ro.
– Samtidig ser vi, at både dansk og europæisk lovgivning indeholder stadig flere klimakrav. Det betyder, at det bliver nødvendigt og mere attraktivt at energirenovere eksisterende boliger. Det er godt for klimaet og vil give mere arbejde til især små og mellemstore håndværkervirksomheder.
– Endelig bliver 2023 året, hvor kunstig intelligens begynder at vinde indpas. Det store gennembrud ligger længere ude, men vi er begyndt at kigge ind i de muligheder, som kunstig intelligens vil give byggeriet.