I øjeblikket og frem til slutningen af november er Den danske Pavillon på Arkitekturbiennalen i Venedig aktuel med udstillingen Coastal Imaginaries. Men allerede nu kigger man i Kulturministeriet frem mod næste arkitekturbiennale i Venedig i 2025, hvortil arkitekt MAA og grundlægger af pihlmann architects, Søren Pihlmann, er blevet udpeget som kurator.
Det er et bedømmelsesudvalg bestående af repræsentanter fra Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg, den filantropiske forening Realdania og Dansk Arkitektur Center, der har udvalgt Søren Pihlmann som kurator i konkurrence med fem andre kuratorkandidater, der hver især har budt ind med hver deres vision for udstillingen i Den danske Pavillon.
Læs også: Ti nye råd til cirkulært byggeri – og krav om politisk handling
I 2025 vil pavillonen blive bygget op efter overskriften ‘Kan vi bygge videre på verden uden at bygge nyt?’, da bedømmelsesudvalget ønsker at sætte fokus på omstillingen til et bæredygtigt samfund gennem vedligehold og genbrug af den eksisterende bygningsmasse og kulturarv.
– Søren Pihlmanns bud rummer et overraskende og originalt svar i skala 1:1 på spørgsmålet om, hvordan vi kan bygge videre på verden uden nødvendigvis at bygge nyt. Vi forventer et radikalt bud, der forener byggekunst, historie og kulturhistorie på en måde, der kan opleves sanseligt, og som samtidig formidler en helt ny arkitektfaglighed og tilgang til det at bevare og genbruge vores eksisterende bygningsarv, udtaler juryen om Søren Pihlmanns sanselige totalinstallation.
Udstillingen skal skabes i samarbejde med et nøje udvalg af førende fageksperter – blandt andet eksperter fra landets arkitektskoler, byggebranchens videnscentre, håndværkere, producenter og materialespecialister. De vil alle bidrage med specifik viden inden for hvert deres fagområde, så udstillingens rumlige greb står på et solidt fundament af faglig tyngde.
Vi skader vores eksistensgrundlag
Totalinstallationen skal formidle en ny cirkulær arkitekturpraksis, der fokuserer på brug af de materialer og bygningskomponenter, der allerede findes i bygningen og på stedet, lyder det fra den kommende kurator.
– Vi nedriver og bygger mere nyt, end vi arbejder videre med det, vi allerede har, og vi gør det på måder, der skader vores, og i særdeleshed kommende, generationers eksistensgrundlag. Er de barske realiteter egentlig virkelig gået op for os?, spørger Søren Pihlmann.
Prisbelønnet arkitekt
Søren Pihlmann, der er født i 1987, er flere gange blevet anerkendt for sit arbejde med fokus på den sanselige og ærlige arkitektoniske oplevelse, hvad end det er inden for transformation af gammel industri til nye formål, midlertidige pavilloner eller enfamilieshuse.
Sammen med Kim Lenschow modtog Søren Pihlmann og deres fælles tegnestue Lenschow & Pihlmann bl.a. Danish Wood Award for Studielandsbyen i Viby J i 2018 – som de yngste nogensinde. Senere samme år modtog de – som de første – den nye Hack Kampmann Arkitekturpris for samme studielandsby, og i 2020 fik de overrakt 400.000 kroner sammen med Dreyers Fonds Hæderspris.
Siden han gik solo med pihlmann architects i 2021 scorede han hattrick i 2022 ved både at modtage støtte, legat og hæder fra hhv. Statens Kunstfond, Dreyer Fonden og Henning Larsen Fond.